Gospodinjski aparati porabijo več energije kakor označeno

Matej Huš

22. jun 2017 ob 23:28:45

Večina gospodinjskih aparatov pri običajni vsakodnevni rabi porabi več energije, kot kažejo njihove specifikacije na podlagi standardiziranih testov, razkriva najnovejše poročilo, ki ga je objavila skupina nevladnih organizacij in povzema rezultate 18-mesečnega testiranja kopice naprav. V raziskavi so ugotovili, da pri običajni rabi naprave porabijo bistveno več energije, kot bi sklepali na podlagi uvrstitve v energijske razrede (barvne oznake A-G).

V nekaterih primerih je poraba tudi dvakrat večja, ugotavljajo. Glavni problem so zastareli testi, ki ne odsevajo več realne uporabe naprav in vseh novih funkcionalnosti, ki jih ljudje uporabljajo. Tako nekateri televizorji ob vključitvi funkcij ultra HD ali dinamične barve porabijo 100 odstotkov več energije, polovica hladilnikov pa porabi tretjino več energije kot deklarirano, saj pri normalni rabi tudi kdaj odpremo vrata ipd. Pomivalni stroji so tako varčni, kot kažejo nalepke, le v najbolj ekološkem načinu, medtem ko v običajnem porabijo skoraj tri četrtine več energije.

Glavni problem testov je pač njihova nereprezentativnost. Da bodo primerljiv in ponovljivi, je pač treba žrtvovati nekaj realnosti, zato ne morejo v celoti odsevati resnične rabe. Dodatna težava je njihova zastarelost, saj ne morejo vključevati novih funkcij in vzorcev rabe. Včasih pa se zgodi tudi, da proizvajalci namerno goljufajo. V preteklosti smo se že srečali s televizorji, ki so pri predvajanju testnega posnetka namenoma zatemnili sliko in zmanjšali porabo energije. Evropska komisija je predlani zaradi tega celo začela preiskavo, do podobnih ugotovitev glede goljufanja pa so lani prišli tudi v ZDA.

Objava najnovejšega poročila sovpada s potezo Evropskega parlamenta, ki je nedavno potrdil nove oznake naprav glede na varčnost. Opustili bomo nadležne pluse (A+, A++ in podobne neumnosti) in se vrnili h klasiki A-G. Nove oznake bodo postale obvezne konec leta 2019. Hkrati se bodo meje avtomatično zaostrile, ko bo 30 odstotkov izdelkov imelo oznako A ali 50 odstotkov B ali A. S tem bodo zajezili inflacijo ocen v prihodnosti.