Samsung, LG in Vizio goljufajo pri porabi svojih televizorjev

Matej Huš

22. sep 2016 ob 11:03:09

Raziskava, ki so jo naročili pri ameriški neprofitni okoljevarstveni organizaciji NRDC, je pokazala, da Samsung, LG in Vizio goljufajo pri prikazu porabe svojih televizorjev. Pri predvajanju uradnih posnetkov za testiranje in določitev energijskega razreda televizorji samodejno zmanjšajo svetlost na nivoje, ki jih uporabniki med normalno uporabo ne nastavljajo, zaradi česar prikažejo manjšo porabo električne energije od običajne. Uporabijo tudi nekatere druge načine, tako da prikažejo do tretjine nižjo porabo od realne.

Preverjali so velike televizorje z diagonalo 55 palcev ali več, ki so bili izdelani v letih 2015 in 2016. Ugotovili so, da so proizvajalci izigrali standardni test. Samsungovi in LG-jevi televizorji med predvajanjem 10-minutnega videa, ki se uporablja za meritve porabe električne energije, samodejno znižajo svetlost, zaradi česar je poraba energije manjša. Pri gledanju običajnih vsebin tako nizke svetlosti ljudje ne uporabljajo.

Gre za funkcijo MDD (motion detection dimming), ki zniža svetlost, ko se prizori hitro menjajo, ker tedaj tako ali tako slabše vidimo. S tem se zmanjša poraba energije med na primer reklamami, a po drugi strani tehnika izvrstno deluje zlasti pri standardnem ameriškem testu, ker ta vključuje nesorazmerno kratke kadre. Standardni test je nereprezentativen, kar je problem testa, po drugi strani pa televizorji to izkoriščajo in uporabljajo funkcije, ki odlično delujejo prav med testom, sicer pa ne prispevajo bistveno k zmanjšanju porabe energije.

Ugotovili so tudi, da Samsung, LG in Vizio izključije vse funkcijo za varčevanje z energijo, ko uporabniki ponastavijo televizor na tovarniške nastavitve ali spremenijo kaj drugega, ne da bi na to izrecno opozorili.

To niso prvi očitki na proizvajalce televizorjev, da so podobno kot proizvajalci avtomobilov prilagodili svoje izdelke na doseganje najboljših rezultatov na testih, medtem ko so pri vsakodnevni uporabi rezultati precej drugačni - slabši. Evropska komisija je lani zato že začela preiskavo, ki pa še ni dobila epiloga. Ameriška raziskava dokazuje, da je problem globalen.