Evropska komisija bo preiskala morebitno goljufanje proizvajalcev televizorjev

Matej Huš

3. okt 2015 ob 01:24:56

Afera Dieselgate o Volkswagnovem goljufanju pri emisijah dušikovih oksidov, ki se še vedno ni polegla, je odprla Pandorino skrinjico. Postalo je jasno, da je velika pomanjkljivost standardiziranih testov vseh naprav prav - standardizacija. Resda omogoča primerljivost, a po drugi strani lahko proizvajalci svoje naprave optimizirajo na te teste in pri tem včasih prestopijo mejo legalnega, čeprav potem raba v resničnem življenju s testi nima veliko skupnega. Evropska komisija zaradi suma sorodnega goljufanja preiskuje proizvajalce televizorjev, poroča BBC.

Povod za preiskavo so izsledki dveh študij, ki kažejo sumljivo znižanje porabe električne energije po začetku predvajanja standardiziranega testnega posnetka. V eni izmed študij so odkrili, da Samsungovi televizorji prepolovijo porabo električne energije, ko se začne predvajati omenjeni posnetek. V desetminutnem postneku si sledijo počasni in hitri kadri različne svetlosti, da bi pridobili kar najbolj reprezentativne podatke o porabi. Eden izmed televizorjev je hitro po začetku predvajanja porabo spustil s 70 W na 39 W, kar ni pričakovano niti normalno obnašanje.

Test je izvajal britanski Energy Saving Trust. Njihov tiskovni predstavnik Richard Kay je povedal, da gre definitivno za anomalijo, ki jo je treba podrobno preiskati. Opozarja, da nimajo nobenih dokazov, da je Samsungov televizor posnetek prepoznal kot standardizirani test. Samsung je ostro zavrnil očitke, da kakorkoli goljufajo. Dejali so, da gre za tehnologijo iz leta 2011, ki je namenjena znižanju porabe električne energije, in je privzeto vedno vključena.

Drugi test s sumljivimi rezultati je izvedla švedska agencija za energijo, ki ni želela razkriti, kateri proizvajalec je osumljen nepravilnosti. Evropsko komisijo so že januarja obvestili, da je eden izmed televizorjev neimenovanega proizvajalca (ki pa ni Samsung, so pojasnili), "očitno prepoznal" testni posnetek in takoj zniža svetlost, da je poraba energije padla.

Evropska komisija je potrdila, da je seznanjena s prijavama. Najprej bodo preverili, ali omenjeni učinek res obstaja, nato pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih v preiskavi. Spomnimo, da so se prvi javni očitki o goljufanju proizvajalcev televizorjev pojavili že leta 2011, a ukrepov ni bilo.