Microsoft razvil posebno verzijo Windows 10 za Kitajsko

Matej Huš

21. mar 2017 ob 21:58:06

Microsoft in Kitajska sta očitno zakopala bojno sekiro, saj je Microsoft pripravil posebno verzijo Windows 10 za kitajski trg. Spomnimo, da je pred slabimi tremi leti Kitajska v javnem sektorju prepovedala uporabo Windows 8, kasneje istega leta pa preiskala Microsoftove kitajske pisarne zaradi suma zlorabe monopolnega položaja. Vmes je Kitajska razvijala (in tudi ukinila razvoj) lastne distribucije Linuxa in pisarniškega paketa. Sedaj pa Kitajska dobiva posebno verzijo Windows 10 Zhuangongban.

Kaj točno je Microsoft prilagodil, v Redmondu niso želeli razkriti. Zagotovo gre za več kot le prevod vmesnika v kitajski jezik, saj so bojda odstranili nekaj aplikacij funkcij, da je sistem varnejši. Sistem naj bi bili preizkusili trije veliki poslovni uporabniki, ki so bili z njim zadovoljni. Microsoft ga je razvil v sodelovanju s kitajskim partnerjem CETC, s katerim sta septembra lani ustanovila skupno podjetje C&M Information Technologies. V njem ima CETC 51-odstotni delež, kar podjetju omogoča prodajo izdelkov na Kitajskem, Microsoftu pa obvoz omejitev za prodajo ameriških tehničnih izdelkov na kitajskem trgu.

Windows 10 je sicer še vedno prepovedan v kitajskem javnem sektorju, kar obsega tudi vsa državna in paradržavna podjetja. To se ima spremeniti z novo verzijo, ki ima določene nastavitve nespremenljivo nastavljene. Dodajmo, da ima Kitajska dostop do izvorne kode že od leta 2003, kar ni nič nenavadnega. Takšne dostope so si izposlovale številne države.