Za Kitajsko posebna verzija Windows 10

Matej Huš

28. mar 2016 ob 15:31:04

Microsoft je brez velikega pompa izdal novo verzijo Windows 10, ki pa ne bo namenjena običajnim uporabnikom na tej strani planeta, temveč je usklajena s kitajsko vlado in posebej prilagojena tamkajšnjemu trgu. Ima manj iger in aplikacij za uporabnike ter več orodij za nadzor.

Povsem nepričakovana nova verzija ni bila, saj je Microsoft že lani decembra napovedal, da bodo za kitajsko vlado pripravili posebno verzijo svojega operacijskega sistema. Ta se tudi imenuje temu primerno, saj je uradni naziv Windows 10 Zhuangongban oziroma Windows 10 Posebna verzija. Operacijski sistem je pripravljalo pojetje C&M Information Technologies, ki je hčerinsko podjetje v solastništvu Microsofta in China Electronics Technology Group.

Kot pravijo, kakšnih bistvenih razlik ni. Uporabniški vmesnik je nekoliko spremenjen, nekaj iger in drugih razvedrilnih aplikacij je umanjkalo ter nekaj dodatnih orodij za administracijo so dodali. Je pa ta verzija še vedno popolnoma združljiva z običajnimi Windows 10, torej bodo na njej tekli vsi isti programi kot pri vas doma.

Microsoft upa, da bo s tem osvojil kitajski trg, kjer je bil odziv nad Windows 10 precej slab, medtem ko je vlada predlani Windows 8 v javnem sektorju kar prepovedala. Priprava posebne verzije operacijskega sistema za lokalno ali regionalno uporabo sicer ni nova. Evropska komisija je že v preteklosti izsilila Windows XP N, ki ni imel integriranega Windows Media Playerja. In tako je ostalo do Windows 10, ki tudi obstaja v verziji N, torej brez Windows Media Playerja, Windows Music, Windows Video in Skypa.