Facebook bo moral izbrisati sovražne objave o avstrijski političarki

Iztok Hočevar

9. maj 2017 ob 09:57:00

Facebook bo moral izbrisati vse sovražne objave uperjene proti predsednici avstrijske stranke Zelenih Evi Glawischni, je včeraj odločilo avstrijsko prizivno sodišče. Facebook mora vse objave iz svoje celotne platforme – ne samo iz avstrijskega dela - izbrisati do tega petka. Sodišče je v obrazložitvi odločitve tudi poudarilo, da samo blokiranje objav s sovražnim govorom ni dovolj, ter da ima Facebook na voljo dovolj znanja, da bo brisanje objav avtomatiziral.

To je sicer drugo poglavje v sodni sagi med Zelenimi in Facebookom. Politiki so tehnološkega velikana zaradi sovražnih objav prvič na sodišče peljali že lani decembra in tudi takrat zmagali. Tudi tokratna sodba najverjetneje ni zadnja, saj se Facebook lahko pritoži na vrhovno sodišče. Avstrijski Zeleni pa so odločitev seveda pozdravili, nadejajo pa se še dodatnih ukrepov zapovedanih s strani sodišča. Zeleni tako želijo, da sodišče odredi razkritje prave identitete ljudi, ki stojijo izza lažnih profilov. Prav tako pa stranka pričakujejo finančno odškodnino od Facebooka, saj naj bi s tem spodbudili še druge k iskanju pravne zaščite proti blatenju na Facebooku.

Kako točno namerava Avstrija sodbo uveljaviti v primeru, da je Facebook ne bo prostovoljno izvršil, ni jasno. Morda pa smo le še korak od ere velikih kitajskih zidov (kot npr. veliki slovenski zid iz Zakona o igrah na srečo).