Facebook bo olajšal brisanje starih objav

Matej Huš

2. jun 2020 ob 21:54:07

Pred desetimi ali petnajstimi leti je bil svet drugačen, današnji uporabniki družbenih omrežij pa mlajši in često bolj navihani. In to se odraža tudi na Facebooku, kjer je kopánje po starih objavah in fotografijah lahko razlog za precej slabe volje, še zlasti če so javno vidne. Zato je dobrodošla Facebookova novost, ki poenostavlja skupinsko brisanje starih objav. Storitev bo najprej prispela v mobilno aplikacijo.

Gre za novo funkcijo Manage Activity, ki uporabnikoma omogoča enostavno brisanje starejših objav. Možno jih bo brisati posamič ali skupno, pri čemer bodo v slednjem primeru uporabnikom v pomoč filtri, denimo glede na časovno obdobje, označene osebe itd. Facebook funkcijo oglašuje kot način, kako spletno navzočnost na Facebooku bolje prilagoditi temu, kar ste danes. Kot primer navajajo človeka, ki se želi po študentskih letih zaposliti ali nekoga, ki bi rad odstranil vsebine v zvezi s staro ljubeznijo.

Po odstranitvi objav te ne bodo nepovratno izbrisane, temveč bodo lahko 30 dni v košu, od koder jih bo moč obnoviti. Druga možnost je arhiviranje, kjer vsebine ostanejo, a niso več vidne drugim uporabnikom (ali javnosti). Facebook že nekaj mesecev ponuja orodje Clear History, ki pa ni to, kar bi sklepali iz imena. Ta pobriše le povezavo med zgodovino brskanja in profilom na Facebooku, ki se je uporabljala za prikaz ciljanih oglasov, ne odstrani pa ta funkcija nobene objave s Facebooka. Na Twitterju enostavne funkcije za množično brisanje starih čivkov ni.