Začetek sojenja proti Facebooku

Matej Huš

9. apr 2015 ob 21:28:38

Na Dunaju se je danes začel zelo odmeven proces Schrems proti Facebooku. Tožbo je vložila skupina Europe versus Facebook, ki jo vodi avstrijski aktivist in pravnik Max Schrems. V tožbi zaradi nezakonitega sledenja in sodelovanja pri vohunjenju NSA terjajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega uporabnika Facebooka, ki se je pridružil tožbi. To številko so omejili na 25.000 ljudi, torej skupno 12,5 milijona evrov, prijavilo pa se je še 55.000 ljudi, ki bodo tožbo vložili po odločitvi v trenutnem primeru. Pravno-formalno ne gre za klasično skupinsko tožbo (class action), temveč ena oseba toži po pooblastilu tudi v imenu drugih.

Tožena stranka je Facebookova podružnica na Irskem, ki skrbi za 80 odstotkov Facebookovih uporabnikov, ki jih je 1,3 milijarde. Zaradi davčnih razlogov namreč Facebook z neameriškimi subjekti posluje prek irske podružnice, kar pa pomeni, da je zavezan spoštovati evropsko zakonodajo. Ta je na področju varovanje zasebnosti in pravic uporabnikov med najstrožjimi na svetu. Hkrati pa morajo sodbe spoštovati vsa sodišča v EU, torej bo primer na Dunaju vplival tudi na irsko podružnico.

Schrems v tožbi od Facebooka zahteva prenehanje množičnega sledenja uporabnikom (prek vtičnikov na eksternih straneh), sprejem in udejanjenje zakonite in primerne politike zasebnosti (trenutna naj bi bila v neskladju z evropsko direktivo), prenehanje zbiranja podatkov o uporabnikih, ki Facebooka ne uporabljajo. Slednje je še najresnejši problem, saj neuporabniki Facebooka nimajo nikakršnega vzvoda, Facebook pa podatke o njih zbira prek prijateljev. Poleg tega Facebooku očitajo še nezakonito vpeljavo Graph Searcha in nezakonito posredovanje podatkov o uporabnikih tretjim osebam prek eksternih aplikacij.

Zahtevana odškodnina je namenoma postavljena nizko (500 evrov na osebo), ker ne želijo obogateti, temveč Facebook prisiliti v spremembo ravnanja. Petino tega zneska bo za pravne stroške pobrala odvetniška pisarna, ki zastopa skupino, če bo tožba uspešna.

Prvi dan sojenja se ni zgodilo nič vsebinskega, saj Facebook poizkuša dokazati, da sodišče nima pristojnosti in da tožniki nimajo pravnega interesa, ker da niso potrošniki.