Lepo je v ZDA biti mlad inženir

Matej Huš

5. maj 2017 ob 08:13:44

Popularno je v naših krajih omenjati, da naj bi pripravniki in celo sveži diplomanti delali za prgišče ali kar zastonj, da bi nabrali reference in postali uporabni. Pogosto slišimo tudi argumente, da je tako na razvitem Zahodu, a vsaj za tehnološki sektor v ZDA to ne drži. Velja prav nasprotno - pripravniki v največjih tehnoloških zaposlovalcih zaslužijo več kakor znaša povprečni dohodek v ZDA.

Povprečni mesečni bruto dohodek v ZDA znaša 4300 dolarjev, medtem ko pripravnike v ZDA najbolje plačuje Facebook, in sicer 8000 dolarjev mesečno. Na drugem mestu je Microsoft s 7100 dolarji, sledijo pa ExxonMobil in Salesforce s 6500 dolarji, Amazon, Apple, Bloomberg in Yelp s 6400 dolarji ter Yahoo in VMware s 6100 dolarjev. Na seznamu se nad nacionalnim povprečjem za vse zaposlene zvrstijo še Google, Nvidia, Intuit, Juniper, Workday, BlackRock, Adobe, MathWorks, Qualcomm, Capital One, Chevron, Accenture, Deutsche Bank, AIG in Bank of America. Vidimo torej, da veliko večino visoko nadpovprečno plačanih pripravništev ponujajo tehnološki velikani, nekaj pa tudi finančna industrija. Omenimo, da gre za povprečne številke in da je dejanski dohodek seveda zelo odvisen od posameznika, a splošne smernice ostajajo.

Ob tem je treba biti toliko pošten, da povemo, da je večina teh pripravništev v Kaliforniji, ki je dražja država in ima tudi višje povprečje. Povprečni dohodek družine v Kaliforniji je za 15 odstotkov višji, kakor je povprečje v ZDA. V San Franciscu je povprečje za 57 odstotkov višje od zveznega, v San Joseju pa kar za 82 odstotkov. V primerjavi s tamkajšnjim standardom ta pripravništva niso več tako bajno plačana, so pa še vedno povsem spodobno.