Ko si umetna pamet nadene sodniško togo

Dare Hriberšek

2. apr 2019 ob 19:31:13

Dve kalifornijski okrožji, Los Angeles in San Joaquin, sta se povezali z neprofitnim projektom Code for America, da bi s pomočjo algoritma ponovno preverili 54.000 kazenskih postopkov povezanih s prometom marihuane. Po legalizaciji namreč sodišča pričakujejo plaz pravnih sredstev, s katerimi si bi posamezniki želeli očistiti svojo preteklost. Algoritem naj bi sodnikom samodejno pomagal pri odločitvi ali je posamezen primer primeren za zavrženje oz. ponovno obsodbo. Code for America je sicer na podoben način pomagala končati 8.000 primerov, povezanih s to opojno rastlino v San Franciscu.

Kot je povedala okrožna državna tožilka, je z napredkom tehnologije napočil čas, da se ta uveljavi tudi pri tožilskem delu. Na ta način bodo posameznikom pomagali kar najhitreje popraviti napake iz preteklosti in jihnato vnovič rehabilitirati v družbo. Mnogi namreč zaradi kazenskega postopka niso mogli dobiti službe ali vstopiti v druge socialne programe.

Kalifornija je sicer leta 2016 legalizirala rekreativno uporabo marihuane. Lani pa je guverner podpisal odlok, po katerem imajo tožilci čas do sredine prihodnjega leta, da ponovno preverijo dotedanje obsodbe in jih po potrebi zavržejo.