Na Facebooku mesečno že 1,9 milijarde ljudi, investitorji pa vse bolj živčni

Iztok Hočevar

4. maj 2017 ob 10:29:51

V minulem četrtletju je na mesečni ravni Facebook aktivno uporabljajo 1,94 milijarde ljudi, je včeraj razkril tehnološki velikan. Številka aktivnih uporabnikov je zrasla za skoraj 100 milijonov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, oziroma za 300 milijonov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Še večjo rast pa je modri velikan zabeležil pri uporabnikih, ki so na Facebooku vsak dan. Teh je bilo v prvih treh mesecih 2017 1,28 milijarde oziroma za skoraj petino več kot v enakem obdobju lani.

Prihaja počasnejša rast?

Vendar včeraj Facebook ni javnosti predstavil le številke o uporabnikih, ampak tudi poslovne številke. V prvem letošnjem četrtletju je Facebook tako zabeležil za 8 milijard dolarjev prihodkov in s tem presegel pričakovanja Wall Streeta. Vendar ni vse lepo v modri digitalni deželi. Že kmalu po najavi je Facebookova delnica izgubila skoraj tri odstotke. Zakaj pa so investitorji živčni, če je Facebook presega vsa pričakovanja?
Vlagatelje je zmotilo kar nekaj drugih najav tehnološkega podjetja. Med drugim priznanje, da je strošek vključevanja zaposlenih v lastniško strukturo podjetja izjemno visok. Vodstvo Facebooka pa je tudi napovedalo upad rasti prihodkov iz oglaševalskega področja do konca leta. Podjetje tudi zato v naslednjih mesecih namerava investirati milijone v razvoj, kar naj bi po napovedih stroške v naslednjem četrtletju dvignilo vsaj za 50 odstotkov.

3000 novih moderatorjev

Ob strani odličnih poslovnih rezultatov pa je izzvenela novica, da bo Facebook povečal svoja prizadevanja za odstranitev neprimernih vsebin iz Facebook Live. 4500 moderatorjem se bo v bližnji prihodnosti pridružilo še 3000 novih. Mark Zuckerberg je sicer do sedaj napovedoval, da bo podjetje neprimerno vsebino odstranjevalo s pomočjo programskih rešitev. Predvsem umetne inteligence. Očitno pa je stopnja razvoja teh rešitev še daleč od uporabne vrednosti, kljub morda drugačim napovedim Zuckerberga v preteklosti.