Facebookovim moderatorjem odškodnina zaradi posledic njihovega dela

Dare Hriberšek

13. maj 2020 ob 20:58:29

Znano je, da na Facebooku za preverjanje vsebin ob algoritmih strojne pameti, skrbijo tudi moderatorji iz krvi in mesa. Skupina ameriških moderatorjev je leta 2018 proti podjetju vložila skupinsko tožbo zaradi posledic, ki jih tako delo prinaša, med njimi sta tudi postravmatski sindrom in depresija, ki ju povzroča ogledovanje posnetkov samomorov, posilstev in umorov. Gre za podobna stanja, kot jih opisujejo vojaki po vrnitvi z vojnih območij. Moderatorji so pred sodiščem so zatrjevali, da Facebook v njihovih primerih ni poskrbel za varno delovno okolje, čeprav so jih v resnici zaposlovali Facebookovi podizvajalci.

Prejšnji teden sta sprti strani dosegli sporazum, ki ga mora v nadaljevanju potrditi še sodišče, v grobem pa določa skupno odškodnino v višini 52 milijonov ameriških dolarjev, ki si jo bo razdelilo 11.250 moderatorjev iz Teksasa, Arizone, Kalifornije in Floride, zaposlenih od leta 2015. Vsak bo prejel najmanj tisočaka, lahko pa tudi več, če so bili diagnosticirani s postravmatskim sindromom ali kako drugo posledico.

Facebook se je obenem še zavezal, da bo razvil orodja, ki bodo moderatorjem olajšala vsakdanje delo. Že do konca letošnjega leta naj bi tako poskrbeli, da bodo imeli posnetki privzeto izključen zvok in bodo predvajani v črno-beli tehniki. Moderatorji pa bodo imeli tudi tedensko pravico do pogovora s strokovnjakom za duševno zdravje. Prav tako v ta namen razvijajo nevralno mrežo SimSearchNet, ki je sposobna identificirati le malo spremenjene kopije škodljivih vsebin. Človeški moderatorji naj bi bili v bodoče tako pretežno zaposleni s pregledovanjem novonastalih primerov, medtem, ko bo strojna pamet prevzela izločanje najrazličnejših variacij škodljivih vsebin, ki so bile že prej identificirane kot take.