Vremena Facebooku so se stemnila

Matej Huš

3. feb 2022 ob 22:18:07

Da se nad Facebookom zgrinjajo črni oblaki, kažejo poslovni rezultati in uporabniške statistike za minulo obdobje. Facebook je danes razkril, da so v minulem četrtletju prvikrat v zgodovini zabeležili padec števila dnevnih uporabnikov, kar je torpediralo njegove delnice. Tečaj je zgrmel za 26 odstotkov na najnižjo raven po juliju 2020, ob čemer je izpuhtelo 250 milijard dolarjev tržne kapitalizacije.

Facebook se je nedavno preimenoval v Meta, s čimer želijo bolje ubesediti svoje prihodnje usmeritve (metaverzum). Tudi investitorji bi želeli pomiriti z novim imenom, ki manj izpostavlja družbena omrežja in težav, ki jih ima Facebook na tem področju. In teh ni malo. Mlajši uporabniki nad Facebookom niso več navdušeni, in v minulem četrtletju je število uporabnikov zdrknilo z 1,930 milijarde na 1,929 milijarde dolarjev. Tudi skupno število uporabnikov vseh Facebookovih storitev, torej tudi Instagrama in WhatsAppa, se ni povečalo, temveč je ostalo podobno. To je investitorje pretreslo kljub visokim dobičkom podjetja.

Celotna Meta je ustvarila 33,67 milijard dolarjev prihodkov, kar je nekoliko več od pričakovanj. Čisti dobiček je za njimi nekoliko zaostal in dosegel 10,28 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. V celotnem letu 2021 je Meta ustvarila 39,4 milijarde dolarjev dobička ob 118 milijardah dolarjev prihodkov. Večino ga ustvari iz oglaševanja, medtem ko je Reality Labs (ki dela naglavni komplet Quest VR, bodoča očala, programsko opremo zanje itd.) izgubila kar 10 milijard dolarjev. Tudi za tekoče četrtletje so napovedali slabše rezultate, kar je bil še en razlog za paniko na trgih.