Apple se ob stagnaciji prodaje iPhonov tolaži z AirPodi

Iztok Hočevar

3. maj 2017 ob 12:41:31

Prodaja paradnega konja tehnološkega podjetja Apple pametnega telefona iPhone je bila v prvih treh mesecih letošnjega leta manjša kot v enakem obdobju lani. Sicer le za slab odstotek, vendar so analitiki pričakovali rast. Prvi mož Appla Tim Cook je ob včerajšnji objavi četrtletnih poslovnih rezultatov sicer dejal, da so v podjetju pričakovali stagnacijo prodaje pred jesenskim lansiranjem najnovejše reinkarnacije iPhona. Ter da je podjetje v prvih treh mesecih letošnjega leta sicer res prodalo manj pametnih telefonov, vendar je šel za med predvsem iPhone 7 Plus, ki pa ima v ceni veliko večjo maržo kot drugi modeli. Zato je Apple z jabolčnimi telefoni zaslužil več. Nove lastnike je od 1. januarja do 1. aprila letos našlo 50,7 milijona iPhonov v primerjavi z 51,1 milijona naprav v enakem obdobju lani.

Medtem ko se glavni motor prihodkov Appla ohlaja (od skupaj 50 milijard dolarjev prihodkov so iPhoni prispevali 10 milijard), pa se Apple hvali s prodajo naprav iz kategorije »Other products«. V tej najdemo Apple Watch, AirPode in naprave iz linije Beats. Prodajana uspešnica so predvsem AirPodi, medtem ko o Apple Watchu – ki se zadnje dni sooča z določenimi težavami – ni bilo veliko govora.

Po Cookovih besedah je prodaja naprav iz te kategorije zrasla za tretjino v primerjavi z enakim obdobjem lani na več kot pet milijard dolarjev. Kar v teoriji pomeni, da je samo ta Applova divizija, v primeru da bi bila samostojno podjetje, med največjimi 500 podjetji v ZDA glede na prihodke.