Apple prvikrat po 15 letih s padcem prihodkov

Matej Huš

26. okt 2016 ob 09:04:08

Prvikrat po letu 2001 se je zgodilo, da so na letnem nivoju Applovi prihodki v primerjavi z letom poprej upadli. V fiskalnem letu 2016, ki se je zaključilo konec minulega četrtletja, je Apple zbral 215,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 8 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (233,7 milijarde dolarjev). Prav tako so ustvarili manj čistega dobička, in sicer 45,7 milijarde dolarjev, kar je 14 odstotkov manj kot lani.

Glavni razlog za upad kazalnikov je slabša prodaja iPhona, ki Applu še vedno prinese dve tretjini vseh prihodkov. V zadnjem četrtletju so prodali 45,5 milijona telefonov, kar je 2,5 milijona manj kot v enakem obdobju lani. Podobno je prodaja iPhonov za lansko zaostajala tudi v drugem in tretjem četrtletju, enaka je bila le v prvem (božičnem) kvartalu. Apple pričakuje velik odboj v novem četrtletju, saj je iPhone 7 izšel 16. septembra, poleg tega pa je to zaradi božično-novoletne nakupovalne sezone tradicionalno najboljše četrtletje. Nepričakovan veter v jadra jim je dal tudi Samsungov fiasko z vnetljivimi baterijami za Note7, kar je številne preusmerilo h konkurenci, torej k Applu. Načrtujejo, da bodo v teh treh mesecih prodali za 76-78 milijard dolarjev vseh izdelkov, kar bi bilo odstotek več kot lani.

Za Apple se ni bati, čemur pritrjujejo tudi investitorji. Napovedi analitikov je Apple celo malenkostno presegel, delnica pa je po koncu trgovanja (after-hours) sicer izgubila dva odstotka vrednosti. Apple ima že 237 milijard dolarjev denarnih (ali takoj unovčljivih) rezerv, kar je za podjetje rekordna vrednost. Načrtujejo tudi nadaljevanje dobrega poslovanja Apple Cloud, Apple Music, Apple Pay in ostalih storitev, ki beležijo močno rast. Prihodki od Music, iTunes in App Store so se samo v zadnjem četrtletju povečali za četrtino.

Bo pa moral Apple poskrbeti, da bo iPhone ostal privlačen in da bo prodaja računalnikov oživela, saj je letos 17 odstotkov manjša kot lani. Kaj bo nastalo iz pametnega avtomobila, pa lahko le ugibamo. V prihodnosti se bo Apple še bolj osredotočil na Indijo, ki ostaja eden zadnjih velikih trgov, kjer še niso dosegli svojega potenciala. Kitajska je v tem pogledu že dosegla trenutni prag, ker dokazuje tudi 8-odstotni padec prodaje v zadnjem četrtletju.