Milijoni Salesforca za zmanjšanje plačnih razlik med programerji in programerkami

easytm

4. apr 2017 ob 12:55:36

Da ima tako opevana Silicijeva dolina glede enakopravne obravnave žensk ogromen problem, ni nič novega. Problem niso le plačne razlike, ampak (predvsem) seksizem. Zato najava Salesforca na dan enakovrednega plačila, da je investiral milijone v zmanjšanje plačnih razlik med spoloma, ni veliko presenečenje. Podobne ukrepe izvajajo, ali pa vsaj napovedujejo, tudi druga ugledna imena iz doline silicija.

Kaj kažejo številke

Preden pa navdušeno zaploskate Salesforcu, je potrebno v kontekst vzeti številke. Podjetje, ki sicer zaposluje 25 tisoč ljudi, je v zmanjšanje plačnih razlik res investiralo šest milijonov dolarjev. Ampak to je skupni znesek za obdobje zadnjih dveh let. Dodaten denar je dobila desetina zaposlenih v podjetju oziroma 2.750 ljudi. 68 odstotkov je bilo žensk, 32 odstotkov pa moških.

Tech industrija v povprečju

Po podatkih analize iz lanskega leta (https://research-content.glassdoor.com/... je dogajanje v ameriškem tech sektorju glede plačnih nesorazmerij podobno kot v drugih industrijah. V povprečju imajo moški na enakem delovnem mestu za 5,4 odstotka višjo plačo kot ženske. Če pa pogledamo globlje v določene poklice, so razlike veliko večje. Programer bo tako imel v Silicijevi dolini kar za tretjino višjo plačo od programerke, dizajner za petino od dizajnerke in razvijalec iger za 15 odstotkov več od razvijalke.

Kljub temu pa so lani največji igralci Doline trdili, do so odpravili problem plačnih razlik.