Twitter bo označeval neresnice politikov

Matej Huš

21. feb 2020 ob 09:36:01

Twitter sodi med družbena omrežja, ki so obljubila aktivnejšo borbo proti širjenju lažnih novic in neresnic. Ta mesec je Twitter že objavil prepoved objavljanja sintetičnih in zmanipuliranih medijskih vsebin, kar z drugimi besedami pomeni prikrite fotomontaže (deepfake). Sankcije bodo odvisne od namena objave in možnih vplivov ter bodo segale od označitve do izbrisa. Definicija lažnih in zavajajočih novic je široka lahko obsega tudi posnetke, ki so zgolj nepošteno zmontirani. Twitter napoveduje, da bo 5. marca še zaostril lovljenje zavajajočih objav.

NBC News je dobil vpogled v predlog sistema za označevanje zavajajočih novic, lažnih novic in laži, ki jih bodo objavljali politike in druge javne osebnosti. Tovrstne objave bodo imele spodaj veliko oranžno oznako, da so zavajajoče. To oznako bodo dodelili preverjevalci dejstev (fact-checkers) in novinarji, morda pa bodo lahko sodelovali tudi navadni uporabniki. To bo potekalo podobno kot pri Wikipediji, torej ne bo imel moči posameznik, temveč skupina. Kako konkretno bodo to izvedli, še ni jasno. Ena izmed možnosti je nabiranje točk za delo v prid skupnosti, s čimer bi preprečili, da bi glasovali troli.

Twitter poudarja, da to še ni končna verzija. V naslednjih tednih bodo preudarjali, kako rešiti problem še pred začetkom polne kampanje za ameriške volitve, ki bodo potekale letos novembra. Optimizem ostaja, saj sta Wikipedija in Reddit svetla zgleda, da lahko tudi na internetu moderacija anonimnežev dobro deluje.