Unroll.me zbira in prodaja uporabniške podatke Uberju

Matej Huš

24. apr 2017 ob 21:19:32

Unroll.me je storitev, ki uporabnikom omogoča čiščenje elektronskega predala. S prijavo damo storitvi dostop do svojega elektronskega predala, da ta organizira pošto, ki je posledica raznih naročnin. Hkrati Unroll.me ponudi odjavo od vseh tistih naročnin, ki jih ne želimo več, kar je ključna funkcija. Toda kot smo že večkrat poudarjali, se je spet izkazalo, da če za neko storitev ne plačujete, potem ste produkt vi.

Na dan je prišlo, da Unroll.me zbira podatke tudi o drugi elektronski pošti v elektronskem predalu in jo potem prodaja naprej. Konkretno, Unroll.me zbere poročila o uporabi storitve Lyft in jih potem anonimizirana prodaja največjemu konkurentu Uberju. To je razumljivo zelo razjezilo številne uporabnike, saj je namen Unroll.me prav urediti in umiriti svoj elektronski predal, ne pa prodajati svojih podatkov.

Izvršni direktor Jojo Hedaya se je zato opravičil, a v tako pikrem slogu, da je številne razhudil še bolj. Dejal je, da se mu para srce ob dejstvu, da so nekateri uporabniki prizadeti zaradi razkritja, da brezplačno storitev monetizirajo. Z drugimi besedami: presenetilo ga je, da ljudje niso prebrali pogojev uporabe, v katerih v drobnem tisku piše, da to pač počno. Ne konkretno komu in kaj, ampak da podatke zbirajo in paketno prodajajo.