Malezija bo vsem polnoletnim državljanom priskrbela uradne elektronske naslove

Matej Huš

27. apr 2011 ob 10:39:21

Malezijska vlada je napovedala smele načrte, po katerih naj bi do leta 2015 vsak polnoletni Malezijec dobil svoj elektronski predal, s katerim bo lahko komuniciral z državo. Izvajalec storitve bo podjetje Tricubes Berhad, ki bo julija začelo ustvarjati elektronske naslove. Vsak državljan bo dobil svoj naslov z domeno @myemail.my, odprl pa ga bo lahko le z uporabo pametne osebne izkaznice, ki jo bo vstavil v bralnik pametnih kartic. Pametne izkaznice namreč vsebujejo elektronski čip, ki ima zapisane glaven identifikacijske podatke o imetniku.

Projekt 1Malaysia E-mail bo stal okoli 50 milijonov ringitov (11,5 milijona evrov) in bo uporabljal sistem Windows Live Hotmail. Računi bodo podpirali šifriranje, vanje pa bodo uporabniki dobivali uradno pošto, recimo vabila na sodišče, in jih uporabljali za oddajo dohodninske napovedi, vlog za izdajo dokumentov ipd. Osnovna storitev bo za uporabnike brezplačna, financirala pa se bo iz plačil za razširjeno verzijo.

Vsi nad novostjo niso navdušeni, saj v Maleziji na spletu že potekajo razprave o smiselnosti tega ukrepa. Ljudje, ki se prek Facebooka in podobnih strani povezujejo v iniciative proti novosti, dvomijo o finančni smiselnosti tega projekta. Tudi malezijska opozicija se ne strinja z novim sistemom, predvsem zaradi stroškov. Po trenutno predstavljenem predlogu naj bi izvajalec zaračunaval 0,50 ringita (0,11 evra) državi na vsako poslano sporočilo, kar je sicer dvakrat ceneje od cene papirnate komunikacije, a še vedno predrago po mnenju opozicije. Zato terjajo razkritje vseh podrobnosti o pogodbi, saj sumijo, da je pogodba napisana tako, da bo od nje lagodno živelo podjetje, ki na prostem trgu ne bi preživelo.