Nič več elektronskih naslovov @facebook.com

Matej Huš

26. feb 2014 ob 18:24:20

Se spomnite, ko je pred poldrugim letom Facebook elektronske privzete naslove vseh svojih uporabnikov spremenil na domeno @facebook.com? To je pomenilo, da kar na enkrat v Facebooku niste več videli pravega elektronskega naslova svojih prijateljev, ampak le uporabniško ime na domeni facebook.com. Pošiljanje pošte na račun je pomenilo, da se bo ta znašla v pomenkih v Facebooku, kar je lahko problem, če vaš sogovornik Facebook bolj redko uporablja.

Storitev je v resnici še nekoliko starejša, saj jo je Facebook vpeljal že leta 2010, a je veliko prahu dvignila šele ob prisilni spremembi leta 2012. Ideja je bil združenje vseh načinov komunikacije, tako da bi lahko v Facebookov predal prejemali elektronsko pošto, smse, hipna sporočila itn. Povzročila je precej nejevolje, saj številni tega niso želeli.

Ni najbolj uspelo in sedaj gremo en korak nazaj. Facebook je brez velikega pompa ukinil to funkcionalnost, ker jo je uporabljalo premalo ljudi. Vso pošto, ki jo bomo odslej slučajno poslali na domeno @facebook.com, bo prejemnik prejel v svoj elektronski predal, s katerim se je registriral na Facebooku. Sicer pa bo Facebook tudi iz profilov pobrisal te naslove, tako da naj bi storitev počasi zamrla. In spet bomo tam, kjer smo bili leta 2010.

No, v vmesnem času boste tako lahko spamali ljudi, četudi njihovega elektronskega naslova ne poznate, dokler boste poznali ime njihovega profila na Facebooku. Prepošiljanje elektronske pošte na pravi naslov bo namreč opravil kar Facebook. Komur to ne ustreza, bo lahko to preusmerjanje tudi izključil (General Account Settings - Email) in v tem primeru bo pošta na njegov naslov na @facebook.com romala v digitalna nebesa.