Google opozarja na vladne napade v elektronske predale

Matej Huš

7. jun 2012 ob 11:09:23

Ravno včeraj smo pisali o praksi izraelskih oblasti na mejni kontroli, kjer morajo sumljivi potniki za vstop v državo razkriti svoje geslo za vstop v elektronski predal Gmail. To je taka zelo očitna in neprikrita metoda vdiranja v elektronske predale, a še zdaleč ne edina. Znano je, da imajo vse pomembnejše države (na prvem mestu so tu ZDA, Kitajska in Izrael) obsežne oddelke v svojih obveščevalnih agencijah ali vojski, ki se ukvarjajo z internetnim vojskovanjem. Vdiranje v komercialne storitve je le manj zahteven del njihovega posla. Googlu to ni všeč, zato so začeli v skladu s svojo politiko odprtosti uporabnike obveščati, kadar se tuje oblasti začnejo truditi za vdor v njihove račune.

Kako pomembna je Googlu odprtost, skušajo pokazati na več načinov. Zaradi cenzure na Kitajskem so šli na nož s kitajsko vlado in koncu preselili strežnike v Hongkong in se odpovedali cenzuri, uporabnike pa začeli opozarjati na cenzuro zadetkov, ki ji dalje vršijo kitajski operaterji. Tudi kadar Google dobi sodni zahtevek, da razkrije podatke o imetniku kakšnega elektronskega predala in njegovo pošto, ga pred tem na to opozori in mu predstavi možnosti za izpodbijanje zahtevka. Microsoft, ki se s temi odredbami najbolj bori proti spletnemu kriminalu, je Googlu zato na ta račun že namenil nekaj pikrih, a Google trmasto vztraja pri transparentnosti. Nadalje Google tudi javno objavlja vse zahtevke po zakonu DMCA, s katerimi imetniki avtorskih pravic in upravičenci terjajo odstranitev povezav do vsebin, ki jih kršijo. Poleg komercialnih zahtevkov Google prejema tudi zahteve posameznih držav za odstranitev politično spornih vsebin, ki jih seveda javno priobčijo.

Zdaj je Google še dodatno vznejevoljil tudi vladne službe več držav. Če namreč njegovi algoritmi ugotovijo, da si katera država oziroma njene službe prizadevajo za vdor v elektronski predal posameznika, ga Google na to jasno opozori in mu predoči možnosti za dvig varnosti računa, kot so izboljšanje gesla, nadgradnja brskalnika itd. Google ni želel razkriti, kako ugotavljajo, kateri napadi so vladna dela (state-sponsored attacks), a zagotavljajo, da njihova analiza in poročila žrtev omogočajo zelo natančno analizo.