Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

Nina Perovič

21. apr 2017 ob 18:59:38

Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja Rick. Ustvarjalci so predvsem želeli, da se uporabniki popolnoma predajo izkušnjam v Rickovi garaži. Želijo, da se dotikate stvari, se z njimi igrate, delate nore napake in se soočate s posledicami.

V igri posojajo glas vsem glavnim likom isti igralci kot v animirani seriji. Igra polna humorja traja približno tri ure. Vsebina je po količini skečev in humorja primerljiva z dvema epizodama Rick and Morty serije. V igri je kar nekaj skritih presenečenj, kot je virtualni svet v virtualnem svetu. Vseeno gre za igro, ki temelji na pripovedovanju zgodbe in ne toliko, na aktivnem igranju igre. Šale in zgodba se močno navezuje na animirano serijo in za nekoga, ki ni nikoli gledal serije igra na prvi pogled nima veliko smisla.

Gre le za začetek Ricka in Mortyja v VR svetu, saj ima kreator serije Justin Rolland v prihodnosti še velike načrte z VR tehnologijo. Rolland se je povezal z bivšo Epic Games producentko Tanyo Watson in ustanovil VR studijo Squanchtendo.


Zasebni detektiv

Rick and Morty pa ni edina animirana serija s svojo novo igro. Če boste z norim dedkom in vnukom vstopili v virtualni svet, vam serija Archer ponuja skok v AR svet. Archer P.I. AR aplikacija, ki igralce postavi v čevlje zasebnega detektiva je na voljo tako na Applovem iTunesu in Googlovi Trgovini Play.


Navidezna glasba

Svojo AR aplikacijo pa so izdali tudi Gorillaz. Aplikacija omogoča vpogled v bandov glasbeni studijo, poslušanje posebnih seznamov skladb, ki so jih sestavili Gorillaz in ekskluziven dostop do najnovejšega albuma Humanz, ki ga bodo izdali 28. aprila.