Ameriški vojaki bodo dobili "pametna" nočna očala

Jurij Kristan

31. okt 2018 ob 13:20:55

Ameriška vojska za naslednje leto načrtuje uvedbo dveh tipov naprednih nočnogledov, ki bosta vojakom omogočala pogled skozi namerilnik na puški, eden pa bo imel vgrajeno tudi obogateno resničnost.

Prenašanje slike z namerilnika na puški na vojakove naočnike v teoriji omogoča streljanje z boka z natančnostjo blizu tisti pri streljanju z ramena, plus seveda opazovanje in streljanje za vogal. Zato se Ameriška vojska s tem konceptom resno ukvarja vsaj že od devetdesetih let prejšnjega stoletja. Kljub širokopoteznim razvojnim projektom inženirji doslej niso zmogli preseči tehnoloških ovir, v prvi vrsti prevelike mase naprav in preslabe ločljivosti slike, toda zdaj se to naposled spreminja. Sredi prihodnjega leta bodo soldatje prejeli naočnike ENVG-III proizvajalcev BAE Systems in Leonardo DRS, ki kombinirajo klasično jačanje svetlobe s termovizijo kot pri obstoječih ENVG (Enhanced Night Vision Goggles), obenem pa se lahko brezžično povežejo z namerilnikom FWS-I. Testiranja od leta 2014 so pokazala, da so vojaki s tem sistemom prihranili več sekund pri hitrem streljanju tako v nočnem kot dnevnem času.

Kmalu zatem, še pred koncem leta 2019, bodo sledili še naprednejši naočniki ENVG-B, kjer "B" pomeni binocular, se pravi za obe očesi. To je važno za globinsko zaznavanje slike, kakršnega enoočesni sistemi, tudi ENVG-III, ne premorejo. Toda poleg tega bodo poznali tudi obogateno resničnost, ki bo vojakom v vidno polje prenašala digitalne informacije o bojišču, v prvi vrsti položaje prijateljskih in sovražnih enot.

Vojska načrtuje začetni nakup 19.000 kosov ENVG-III in 10.000 ENVG-B, sčasoma pa naj bi z boljšimi naočniki pokrili vse može ekspedicijske pehote, marincev in specialnih sil, kar nanese 108.000 vojakov. Možnih smeri razvoja sistema je še dosti; zaenkrat baterije zdržijo okoli sedem ur in pol, kar omejuje rabo v obsežnih nočnih operacijah, pa tudi zorni kot je zgolj štirideset stopinj.