Uber dela izgubo

Matej Huš

17. apr 2017 ob 07:43:17

Uberju trenutno ni treba razkrivati podrobnih finančnih rezultatov, a so to vseeno storili, da bi se nekoliko dvignili zaupanje med zaposlenimi, investitorji in javnostjo. Tako sedaj vemo, da je Uber v letu 2016 ustvaril 20 milijard dolarjev prihodkov, od česar je po plačilu voznikov ostalo 6,5 milijarde dolarjev. S tem je Uber ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, če ne štejemo kitajske podružnice, ki so jo sredi lanskega leta prodali. Ta je sicer letno ustvarjala okrog milijardo dolarjev izgube.

V Uberju pojasnjujejo, da beležijo hitro rast obsega poslovanja in prihodkov, zaradi česar bodo rezultati že letos precej boljši. Toda slabi rezultati niso edini problemi, s katerimi se v zadnjem času sooča Uber. Poleg obstoja goljufive aplikacije, s katero so se izmikali organom pregona, so tu še obtožbe o seksizmu, popolna prepoved Uberja v Italiji (ki jo je drugo sodišče do konca pritožbenega postopka zadržalo), umik iz Danske in tožba zardi domnevnega prikazovanja dvojih cen z namenom goljufanja (višje cene za potnike, nižje za voznike). V Braziliji pa je sodišče odločilo, da so vozniki Uberja zaposleni, kar pomeni, da imajo tudi vse pravice iz delovnega razmerja.

Sedaj pa si je Uber v Kaliforniji nakopal še 1,13 milijona dolarjev kazni, ker je voznikom dovolil voziti pod vplivom alkohola. V resnici gre za teko imenovano ničelno toleranco, ki od podjetja zahteva, da takoj preveri in ukrepa ob vseh pritožbah glede voznikov pod vplivom alkohola. V takem primeru morajo voznika nemudoma suspendirati in izvesti preiskavo. Izkazalo se je, da se Uber tega ni dovolj strogo držal, saj številnih voznikov ni prijavil svoji komisiji in jih ni suspendiral. Od avgusta 2014 do avgusta 2015 so dobili 2047 pritožb, voznike pa so suspendirali le v 574 pritožbah. CPED (Consumer Protection and Enforcement Division) je pod drobnogled vzel 154 pritožb in ugotovil, da Uber v 149 primerih voznikov ni pravočasno suspendiral in v 133 primerih jih ni niti preiskal. V vsaj 25 primerih Uber ni storil nič, čeprav so bile proti vozniku vložene tri ali več pritožb.

Uber pravi, da gre za stare dogodke in da so sistem do danes že dovolj nadgradili, da se to ne more več ponoviti.