Preveč regulative: Uber se po treh letih umika iz Danske

Iztok Hočevar

28. mar 2017 ob 16:10:27

Z 18. aprilom se Uber umika iz Danske, poroča Reuters. Razlog je preprost. V veljavo bo namreč stopil nov zakon o taksi službah, ki bo od voznikov taksijev zahteval med drugim obvezno uporabo taksi metra. Uber je bil na Danskem na tnalu že od vstopa podjetje na ta skandinavski trg novembra 2014. Tako kot v večini evropskih držav, v katerih je Uber že prisoten, so proti ambicijam 60-milijardnega startupa ostro nasprotovali sindikati, politiki in obstoječa taksi podjetja. Vsi uberhejterji so imeli podobne argumente: Uber ne spoštuje zakonodaje, trg osvaja z »metodami« nelojalne konkurence … V skoraj treh letih delovanja je Uber, vsaj tako trdijo v podjetju, uporabljalo 300 tisoč Dancev. In 2000 voznikov si je menda kruh služilo s pomočjo Uberja.

Politična igra

Uber sicer takega razvoja dogodkov na Danskem najverjetneje ni pričakoval. Na oblasti je namreč liberalna vlada, ki je načeloma želela omiliti regulativo in tako pomagati ameriškim tehnološkim podjetjem pri vstopu na danski trg. Vendar vlada nima večine v parlamentu. »Žal mi je, da ni večina podprla idejo vlade pol liberalizaciji taksi sektorja. To bi Uberju in podobnim omogočilo legalno delovanje na Danskem,« je po poročanju Reutersa februarja, ko je bil zakon sprejet v danskem parlamentu, dejal minister za transport Ole Birk Olesen.
Medtem, ko ubersaga dobiva nova poglavja v skoraj vseh razvitih državah sveta, pa v Sloveniji še vedno čakamo, ali bo Uber sploh začel delovati. Glede na to, kaj se dogaja po Evropi, bi v šali lahko dejali, da bo! Takrat, ko bo prepovedan že v vseh drugih državah Evropske unije.