Sodišče v Amsterdamu: Uberjevi vozniki so zaposleni

Matej Huš

14. sep 2021 ob 20:04:53

Nizozemsko sodišče je v ponedeljek razsodilo, da so vozniki pri Uberju zaposleni in pogodbeniki. Zaradi tega jim pripadajo vse enake pravice, zavarovanja in bonitete kakor redno zaposlenim. Zanje velja tudi panožna kolektivna pogodba. Uber je že napovedal pritožbo na nizozemsko razsodbo.

Na Nizozemskem je Zveza sindikatov (FNV) dokazovala, da je 4000 voznikov Uberja v prestolnici v resnici zaposlenih, zato so zahtevali enake pravice, kot jih imajo zaposleni v taksislužbah. Uber se s tem seveda ni strinjal. Vodja za severno Evropo Maurits Schönfeld trdi, da večina voznikov želi ostati samozaposlenih pogodbenikov, saj imajo svobodo, kdaj, kje in koliko delati.

Sodišče se s tem ni strinjalo. V odnosu med vozniki in Uberjem obstojijo vsi elementi delovnega razmerja, je ugotovilo sodišče. V FVN pojasnjujejo, da so vozniki sedaj avtomatično postali zaposleni pri Uberju. V nekaterih primerih jim pripadajo tudi poračuni za nazaj, predvsem pa imajo pravico do bolniškega staleža in odpravnine. Uber pa mora plačati tudi, zanj resda simbolično vsoto, 50.000 evrov zaradi neupoštevanja kolektivne pogodbe.

Podobno so razsodila že sodišča v nekaterih drugih državah, denimo v Veliki Britaniji in v ameriški Kaliforniji. V Kaliforniji so potem sprejeli zakon, ki je Uberjeve voznike opredelil kot izjeme od zakona in s tem samozaposlene, a je minuli mesec sodišče zakon razveljavilo kot neustaven. V Sloveniji Uber še ne obratuje, je pa bila letos sprejeta zakonodaja, ki mu bo olajšala prihod.