Konec podpore za Windows 7/8.1 na novih procesorjih

Matej Huš

13. apr 2017 ob 23:04:15

Ves čas smo vedeli, da bo Microsoft ukinil podporo za stare operacijske sisteme (Windows 7 in Windows 8.1) na novejših procesorjih, le o datumu nismo bili čisto prepričani. Sedaj smo ta trenutek dočakali. Od danes ni mogoče posodabljati Windows 7 in 8.1 prek Windows Update na računalnikih, ki vsebujejo procesorje iz družin Intel Kaby Lake, Intel Skylake (nekatere) in AMD Ryzen. Namesto posodobitev Windows Update izpiše le opozorilo, da je procesor namenjen najnovejši verziji Windows in v trenutni ni podprt.

To ni presenečenje, je pa vseeno rahlo neokusno. Microsoft je že v začetku leta 2016 opozoril, da bomo na Skylake in novejših platformah poganjali le Windows 10. Skylake je dobil delni odlog, saj bodo nekatere konfiguracije še podprte, novejši čipi za zagotovo ne. Minuli mesec smo v Knowledge Base našli tudi članek, ki je opisoval take primere, torej je postalo jasno, da gre zelo za res. Sedaj je to postalo dejstvo.

Windows 7 in Windows 8.1 bi verjetno delovala na večini nove strojne opreme. Toda da bi Microsoft to garantiral, bi moral vse skupaj validirati, kar stane in traja, zato poteza ni presenetljiva. Navsezadnje je Windows 7 star že skoraj osem let. Drugače pa je z Windows 8.1. Ta bo še eno leto v osnovni podpori, prav tako pa podpira številne tehnologije, ki jih Windows 7 - recimo USB3 in NVMe. To celotno poanto osnovne podpore (mainstream support) nekoliko razvodeni, saj se Microsoft ni potrudil podpirati operacijskega sistema niti do konca tega obdobja.