Microsoft se ne šali: novi procesorji resnično terjajo nov Windows

Matej Huš

17. mar 2017 ob 21:25:07

Microsoft je tik pred tem, da onemogoči posodabljanje starejših verzij Windows (torej 7 in 8.1) na najnovejših procesorjih. Spomnimo, da so v začetku minulega leta sporočili, da bodo na platformi Skylake in novejših delovali le Windows 10. Kasneje si je Microsoft premislil in malo popustil, tako da bo Skylake še podpiral stare operacijske sisteme, Kaby Lake in AMD Ryzen pa nikakor ne. Ta čas je skoraj že napočil.

V Knowledge Base že najdemo članek, ki opisuje napako, ki se pojavi pri zagonu Windows Update v opisanem primeru. To je kljub Microsoftovi jasni napovedi presenečenje, saj smo pričakovali mehkejši pristop: recimo izdajanje le varnostnih popravkov in še to nepreizkušenih na starejših platformah. Toda Microsoft se je odločil za korenit rez. Kdor ima novejši procesor -- Intelovo sedmo generacijo, AMD Bristol Ridge ali Qualcomm 8996 -- in nima Windows 10, mu Windows Update kmalu ne bo več deloval, pa čeprav je Windows 8.1 običajno podprt do januarja prihodnje leto in v podaljšani podpori za leta 2023.

Ni še jasno, kako bo Microsoft tehnično izvedel konec podpore. Če bo to na strežniku, si lahko le žvižgamo. Če pa bo izdal posodobitev, ki bo onemogočila nadaljnje delovanje Windows Update, je treba v prihodnosti paziti in ne avtomatično nameščati vseh posodobitev, da se ne ustrelimo v nogo.