Nove procesorje bo podpiral le najnovejši Windows

Matej Huš

17. jan 2016 ob 17:08:16

Med pričakovanji uporabnikov glede strojne in programske opreme zeva precejšnja vrzel, ki povzroča težave piscem operacijskih sistemov in zlasti gonilnikov. Medtem ko želijo uporabniki najnovejšo strojno opremo, se še vedno množično uporabljajo starejši operacijski sistemi. Pa tu ne mislimo na prastari Windows XP, temveč tudi Windows 7 in Windows 8.1, ki sta od izida Windows 10 v Microsoftovih očeh "stara". Da bi si olajšali življenje in izboljšali uporabniško izkušnjo, bodo prihodnje generacije procesorjev podprli le v Windows 10.

Kot pojasnjujejo na blogu, bo Windows 7 normalno podprt do 14. januarja 2020, Windows 8.1 pa do 10. januarja 2023. A to bo veljalo le na starejši strojni opremi. Drugače bo na Intelovih procesorjih Skylake, ki vsebujejo številne funkcionalnosti, ki jih Windows 7 ne more podpirati. Zaradi tega so se odločili, da bodo podprli le nekatere modele računalnikov, pa še te le do 17. julija 2017. Po tem datumu bo Windows 7 ali Windows 8.1 na procesorjih Skylake še vedno normalno deloval, ne bo pa več posodobitev, razen najnujnejših kritičnih varnostnih popravkov.

Novejša strojna oprema, torej Intelov Kaby Lake, AMD-jev Bristol Ridge ali Qualcommov 8996, bo delovala le na Windows 10. Tako bo tudi v prihodnosti, saj bo najnovejša strojna oprema vedno zahtevala tudi najnovejšo verzijo operacijskega sistema.

Kaj točno so tiste značilnosti Skylake, ki jih Windows 8.1 ne more podpirati, Microsoft ni podrobneje pojasnil. Zapisali so le, da morajo gonilniki in firmware emulirati pričakovanja Windows 7 glede procesiranja prekinitev, podpore vodil in upravljanja z energijo. Zaradi trikov, ki jih morajo proizvajalci strojne opreme izvajati za uporabo v Windows 7, se Microsoft boji, da bodo uporabniki imeli čedalje slabšo izkušnjo.

Microsoft ni dejal nič o strežniških operacijskih sistemih. Če bosta Windows Server 2012 R2 (ekvivalent Windows 8.1) ali Windows Server 2008 R2 (ekvivalent Windows 7) še vedno podpirala Skylake, se bo postavilo vprašanje, kaj neki je razlog, da namizni operacijski sistemi tega ne bi mogel. Če pa bo odpadla tudi strežniška podpora, bodo poslovni uporabniki zelo jezni.