Zbogom, Windows 7

Matej Huš

13. jan 2020 ob 19:10:43

Sprva se je zdelo, da ta dan ne bo nikoli napočil, a jutri bo ta žalostni dan za Windows 7. Vse mine in tako se jutri izteka brezplačna podpora za Windows 7, s čimer ta zelo priljubljeni operacijski sistem začenja romanje na smetišče zgodovine. Čisto umrl Windows 7 vseeno še ne bo, je pa za domače uporabnike to znak, da bo res treba nadgraditi, če se ne želijo izpostavljati nevarnostim nezakrpanih sistemov. Jutri bodo na voljo še zadnji popravki (patch Tuesday).

Microsoft je Windows 7 izdal pred dobrimi desetimi leti (22. oktobra 2009), zato sedaj podporo ukinja. Uporaba bo možna še naprej, a bomo tvegali, da nas prizadenejo kasneje odkrite in nezakrpane luknje, ranljivosti ali hrošči. Nadaljevanje prejemanja varnostnih popravkov bo mogoče v okviru programa Extended Security Updates (ESU). Ta bo trajal tri leta (do 10. januarja 2023), v tem času pa bo Microsoft še dobavljal kritične in pomembne popravke. ESU je namenjen podjetjem, ki še niso uspela migrirati svojih sistemov na Windows 10. Kupiti ga je možno za eno, dve ali treta leta, pri čemer ne moremo goljufati s kasnejšim nakupom. Kdor bi želel ESU kupiti v tretjem letu, bo plačal tudi že minuli leti.

Cena ESU je odvisna od vrste uporabnika in števila licenc. Za velika podjetja Windows E5, Microsoft 365 E5 ali Microsoft 365 E5 bo prvo leto brezplačno, za ostale pa 25 (Windows 7 Enterprise) ali 50 (Windows 7 Professional) dolarjev na licenco za prvo leto. V drugem in tretjem letu se bo cena vsakokrat podvojila.

Čeprav vsem svetujemo, da svoje računalnike nadgradijo, da ne bodo do spleta dostopali z luknjičaste platforme, je treba priznati, da je Microsoft tudi že prekršil kakšno zavezo. Ko je bil Windows XP že zdavnaj nepodprt, je Microsoft na primer zaradi virusa WannaCry izjemoma zakrpal tudi Windows XP.