Pornhub s HTTPS protokolom nad požrešne ISP-je

Nina Perovič

7. apr 2017 ob 19:29:55

Ameriški ISP-ji bodo kmalu lahko prodajali zgodovino internetnega brskanja. Vse več podjetij se zato odloča, da bodo sami poskrbeli, da podatki njihovih uporabnikov ne bodo na prodaj.
Preskok na HTTPS enkripcijo je bil za veliko spletnih strani dober korak. A strani z vsebinami za odrasle niso bile med prvimi, ki so se odločili za to potezo. Ta teden pa je Pornhub sporočil, da lahko vsi brezskrbno brskajo po najbolj bizarnih kotičkih njihove strani brez skrbi. S podporo HTTPS-ja so poskrbeli, da bodo podatki o obnašanju posameznikov na Pornhubu ostali kar se da anonimni in skriti pred velikimi korporacijami. Kmalu za Pornhubom so se za isto potezo odločilil tudi pri YouPornu . Prav Pornhub in YouPorn sta dve od enajstih spletnih strani z vsebino za odrasle, ki so se znašli na Googlovem seznamu stotih najbolj obiskanih spletnih strani.

HTTPS uporablja enkripcijo, ki zagotavlja varno povezavo med brskalnikom in serverjem. Nima te moči, da bi posameznika naredila nevidnega na internetu, a zakrije ves promet, ki se zgodi znotraj glavne domene spletne strani. Hkrati tudi pospeši nalaganje spletne strani, onemogoča prikazovanje sumljivih oglasov in varuje pred določeniim virusi.

ISP-ji bodo vedeli, če bo kdo obiskal Pornhub, a bo ostalo samo pri tej informaciji. Ne bodo imeli vpogleda v brskanje po sami spletni strani in v naravo vsebine, ki jo konzumirajo Pornhubovi obiskovalci. HTTPS protokol ni popoln, a vso "umazano" brskanje in ogledi najrazličnejših posnetkov bodo ostali skrivnost.

“S tovrstnim protokolom internetne komunikacije ne zagotavljamo le varnost naši platformi, ampak tudi našim uporabikom,” je povedal Corey Price, podpredsednik Pornhuba. Dodal je še, da si želijo, da bi se “vsi uporabniki počutili varno in bili zaščiteni medtem, ko uživajo v več kot petih milijonih posnetkov.”