Trump podpisal zakon, ki ameriškim ISP-jem dovoljuje prodajo prometnih podatkov

Matej Huš

5. apr 2017 ob 06:58:18

Pravzaprav po pričakovanjih je ameriški predsednik Donald Trump podpisal zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki sta jo podprla tako predstavniški dom kakor senat. To pomeni, da sedaj ni prav nobene možnosti več, da bi sprememba pravil, ki jo je pripravila Obamova administracija in bi ameriškim ponudnikom dostopa do interneta (ISP) preprečila zbiranje podatkov o brskalnih navadah svojih strank, začela veljati.

To pomeni, da ISP-jem ni treba uvesti vseh razumnih ukrepov za zaščito zasebnosti svojih strank. Še več, v resnici lahko prometne podatke, torej katere strani ljudje obiskujejo, zbirajo in prodajajo zainteresiranim oglaševalcem ali tretjim osebam. Skratka, za ISP-je sedaj veljajo enaka pravila kakor za ponudnike storitev, denimo Facebook ali Google, in ne strožja, kar je predvidevala sedaj mrtva sprememba pravil. Argument zagovornikov spremembe je bil preprost - uporabi Facebooka se lahko izognemo, uporabi ISP-ja pa seveda ne, ker nudi infrastrukturo.

Žal je bil kongres za te argumente gluh in je uporabil zakon, ki mu dovoljuje preglasovanje vsakršnih predpisov, ki ji sprejmejo zvezne agencije. Max Temkin je že napovedal, da bo s skupinskim financiranjem nabral dovolj denarja, da bo kupil prometne podatke o brskanju članov kongresa. Strokovnjaki pojasnjujejo, da to seveda ni mogoče, saj tudi od Googla ne moremo kupiti podatkov o brskanju sosedovega Jožeta. Lahko pa kot velik oglaševalec kupimo uporabo anonimiziranih podatkov množice. Oče spleta Tim Berners-Lee je spremembe že označil za odvratne.