Odstopila prva človeka PornHuba

Matej Huš

23. jun 2022 ob 08:37:53

Teden dni po razkritjih, da tretja najpopularnejša pornografska spletna stran Pornhub s 150 milijoni obiskovalcev dnevno nima ustreznega sistema za moderiranje vsebine, sta v podjetju MindGeek, ki ima Pornhub v lasti in zaposluje 1600 ljudi, odstopila izvršni direktor Feras Antoon in operativni direktor David Tassillo. V podjetju sicer zatrjujejo, da so se na menjavo za krmilom pripravljali od začetka leta in da zgolj slučajno sovpada z najnovejšimi razkritji.

Vseeno je zanimivo, da sta odstopila brez imenovanja naslednikov. Podjetje bosta vodila kot vršilca dolžnosti še naprej, dokler ne najdejo njunih naslednikov. V The New Yorkerju je Sheelah Kolhatkar razkrila, da so bili na Pornhubu več let dostopni posnetki, na katerih so bile tudi mladoletne osebe in osebe, ki z objavo niso soglašale. MindGeek trdi, da so vsebine preverjene in moderirane, a to ne drži popolnoma, dokazuje preiskava. Od leta 2020 je za nalaganje vsebine potrebna identifikacija z osebnim dokumentom. Posamezne ženske so se več mesecev borile z mlini na veter, da bi s Pornhuba odstranili njihove posnetke.

Kljub odstopu direktorjev ni čez noč pričakovati sprememb v delovanju strani. MindGeek je veliko podjetje, ki uporablja več strani, med drugim tudi Pornhub. So pa v podjetju dejali, da bodo v prihodnosti nudili več vsebin neposredno od ustvarjalcev in možnosti za monetizacijo vsebine. Pornhub je namreč ugotovil, da postajajo Onlyfans in podobne strani huda konkurenca.