Bitcoin na Japonskem postal plačilno sredstvo

Matej Huš

5. apr 2017 ob 00:02:49

Po vrhu v začetku marca se je vrednost bitcoina sesedla za skoraj tretjino, sedaj pa spet skokovito raste in je že skoraj presegla zadnji vrh. Nezanemarljiv faktor pri najnovejši rasti je japonska zakonodaja. V začetku tedna je japonska agencija za plačilne storitve sporočila, da je bitcoin postal uradno sprejeto plačilno sredstvo (legal tender). Še vedno pa bitcoin ni valuta (currency). Podobno kot kartična plačila predstavljajo zgolj način plačila, velja torej tudi za bitcoin. Dopolnila japonskega zakona o bančništvu, ki prinašajo novost, so se začela uporabljati aprila, potem ko je imel zakonski osnutek za seboj precej burno pot sprejemanja.

Nova japonska zakonodaja uvaja pojem digitalne valute, ki je definirana kot hranilec vrednosti, ki ga lahko uporabimo pri plačilu nedoločenim osebam ali ga kupujejo oziroma prodajamo nedoločenim osebam. Japonska zakonodaja tudi razlikuje med digitalno valuto in elektronskim denarjem. Prva nima uradnega izdajatelja in jo lahko uporablja vsakdo, medtem ko je elektronski denar izdal točno določen izdajatelj in ga tudi samo ta sprejema.

To prinaša tudi spremembe v japonski zakonodaji. Za bitcoin ne bo več veljal 8-odstotni prometni davek, bodo pa dobički iz trgovanja obdavčeni. Prav tako se zaostrujejo pravila za odpiranje računov pri borzah, saj bo treba za odprtje računa za trgovanje z bitcoini odgovoriti na kopico vprašanj, česar doslej ni bilo treba - podobno kot pri nas, ko banko zanima vse od naslova do zaposlitve. Strožja so tudi pravila za poslovanje bitcoinskin borz.

Japonska zavezanost za pravno ureditev bitcoina je razumljiva, saj je prav japonski Mt.Gox eden večjih polomov bitcoina. Z novo zakonodajo želijo preprečiti podobne mahinacije v prihodnosti in zlorabo bitcoinov za nelegalne posle. V Sloveniji ima bitcoin podoben status kakor zlato. Provizije za pretvarjanje bitcoinov v evre in nazaj so oproščene DDV, dobiček zaradi rasti vrednosti bitcoinov pa ni obdavčen. Obdavčeni so zgolj prihodki iz naslova rudarjenja.