DURS vam večine dobičkov od bitcoinov ne bo obdavčil

Matej Huš

30. dec 2013 ob 19:00:37

Ko se obrne leto, je običajno čas za različne preglede, med katere sodi tudi davčni. Za dolgo in srečno življenje je treba dati cesarju, kar je cesarjevega, in ker je letošnji hit bitcoin, povejmo, kaj si cesar misli o tem. Dobra novica: špekulacije z bitcoinom niso obdavčene, njegovo rudarjenje pa je.

Dohodki so v Sloveniji načeloma obdavčeni, razen redkih izjem (recimo štipendij, pokojnin, obresti na bančne depozite v EU v višini pod 1000 evrov, dobičkov iz valutnega trgovanja itn.). Kaj pa bitcoin? V Zakonu o dohodnini o bitcoinu ni napisanega nič, a DURS se je zganil in pripravil uradno pojasnilo, kako se njegove določbe smiselno uporabljajo pri obdavčitvi dohodkov, ki izvirajo iz transakcij z bitcoini.

Vsako izplačilo ali prejem dohodka se šteje kot dohodek, kar velja tudi za bitcoine. A to še ne pomeni, da so vsi obdavčeni. Po slovenski zakonodaji (32. člen ZDoh-2) se ne plača dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve premičnin (razen vrednostnih papirjev, cf. 93. člen) in izvedenih finančnih instrumentov. To pomeni, da dobiček, ki ga ustvarimo z nakupom bitcoinov po nižji ceni in prodajo po višji ceni (v dolarjih, evrih ali kateri tretji valuti), ni obdavčen. Seveda če na ta način ustvarimo izgubo, je ne moremo pobotati z dobički iz drugih naslovov. Tako tolmačenje je analogno neobdavčitvi dobičkov iz valutnega poslovanja, saj tudi dobički, ki na primer nastanejo s trgovanjem na valutnem trgu (forex), niso obdavčeni. Omenjeno velja za fizične osebe.

Kot obdavčljiv dohodek pa šteje pridobivanje bitcoinov z rudarjenjem. Če ste torej dobili bitcoine s samostojnim rudarjenjem ali sodelovanjem v katerem izmed poolov, so vsi bitcoini iz tega naslova predmet obdavčitve. Spadajo pod druge dohodke (105. člen ZDoh-2), kar pomeni, da se obdavčijo konec leta v dohodnini (pravimo, da je davek sintetični in ne cedularni, kot je na primer obdavčitev kapitalskih dobičkov, ki je v prvih letih 25-odstotna). To pomeni, da se dohodek v bitcoinih iz rudarjenja prišteje v dohodnino kot dohodek, končna obdavčitev pa je odvisna od vseh dohodkov in olajšav, ter je lahko 17-, 29-, 41- ali 50-odstotna.

Ker davkov ne moremo plačevati v bitcoinih, se v primeru rudarjenja bitcoini štejejo kot dohodek, prejet v naravi. Višina dohodka v evrih se izračuna glede na tečaj bitcoina v evrih na dan prejema dohodka. Ker za bitcoin ne obstaja enotna borza, so te cene lahko različne. Velja uporabiti ceno tistega dne z borze, prek katere si bitcoine dejansko izplačujete v evre oziroma prek katere bitcoine kupujete, če to počnete. Ker smo v SEPA-območju, je to verjetno Bitstamp.