Galaxy Note 7 se bo vrnil kot obnovljen telefon

Matej Huš

27. mar 2017 ob 20:20:51

Govorilo se je že januarja, a je Samsung tedaj vesti odločno zanikal. Toda očitno niso bile iz trte izvite, saj je korejski velikan danes sam oznanil, da bodo v takšni ali drugačni vrnili vrnili zloglasni Galaxy Note 7. Obvestilo za javnost so zavili v skrb za okolje, a iz njega je jasno razbrati, da bodo obnovili vsaj del telefonov Galaxy Note 7 in jih kot take tudi prodali (refurbished).

Spomnimo, da so oktobra dokončno obupali nad Galaxy Note 7, saj so se telefoni lahko spontano vneli, za kar je bila kriva baterija. Hudič je hotel, da so bile tudi zamenjane baterije defektne, zato Samsungu ni preostalo drugega kot telefon dokončno upokojiti in pogoltniti večmilijardno izgubo. Ocenjujejo, da so izgubili vsaj pet milijard dolarjev. Vse to zaradi težav tako z baterijami hišnega proizvajalca Samsung SDI kakor tudi Amperexa.

To pomeni, da ima Samsung sedaj v skladiščih na milijone kosov Galaxy Note 7. To ni le nasedla investicija, temveč tudi hudo okoljsko breme. V pametnih telefonih je ogromno redkih zemelj in drugih koristnih elementov. Če upoštevamo še, da s telefonom kot takim ni nič narobe, le da so vanj tlačili slabe in prevelike baterije, bi ga bilo res neumno zakopati. Toda karkoli želi Samsung storiti, mora storiti hitro, saj čez pet let ti telefoni ne bodo vredni nič več od surovin.

Samsung je zato najavil, da bodo s telefoni počeli troje. Del telefonov bodo obnovili in prodali, pri čemer še ni znano, kje, kdaj in v kakšni obliki. Minuli mesec se je špekuliralo o Indiji, a je tedaj Samsung to zanikal. Druga skupina telefonov bo služila kot vir sestavnih delov. Odmontirali bodo na primer čipe in kamero. Tretji del telefonov bo namenjen za surovine, in sicer bodo z zelenimi postopki iz njih obnovili baker, nikelj, zlato, srebro in druge vredne kovine.

Da se je Samsung lotil celovite reciklaže omenjenih telefonov, je v določeni meri tudi posledica pritiska nevladnih organizacij. Greenpeace je na Samsung javno pritiskal, naj telefone odgovorno reciklirajo, zato sedaj pozdravljajo Samsungovo napoved.