Bitcoin dobil pomembno nadgradnjo SegWit, ruši rekorde

Matej Huš

10. avg 2017 ob 07:12:10

Medtem ko bitcoin divja navzgor ali pa prav zato, je postalo jasno, da bo bitcoin uporabljal tehnologijo Segregated Witness (SegWit). Odločitev je bila potrjena z včerajšnjim blokom 479.707, ko so rudarji uspeli zbrati 100-odstotno soglasje združenih ekip (mining pool). Do 21. avgusta (oziroma natančneje do bloka 481.824) bo še mogoče rudariti brez podpore te funkcionalnosti, potem pa bodo bloke brez uporabe SegWita zavračali. Za nadgradnjo programske opreme sta torej slaba dva tedna časa.

SegWit so prvič predstavili leta 2015 kot eno izmed rešitev za počasi premajhno velikost blokov, ki so bili omejeni na en megabajt. SegWit je način, kako to omejitev zvito obiti oziroma preseči, a ni samo to. V resnici prinaša precej izboljšav, ki jih je najlaže izvesti v enotni reorganizaciji. Z zapisom transakcij v novi obliki bo mogoče ustvarjati bloke, ki bodo veliki 2-4 MB. Razlika nastane zaradi drugačnega zapisa bajtov, ki pripadajo tako imenovanim podpisom (witnesses). V tipični transakciji je namreč kar okrog dve tretjini vsega prostora namenjenega digitalnim podpisom. SegWit jih bo premaknil na konec transakcije in jih ne bo več štel v velikost bloka, kar bo tehnično omogočalo bloke v velikosti 4 MB. SegWit rešuje še nekaj drugih težav, zlasti tako imenovano transaction malleability in znižuje stroške transakcij (tako neposredne kako posredne).

Vrednost bitcoina je medtem švignila vse do 3500 dolarjev, kar je absolutni rekord. Letos je bitcoin pridobil že 450 odstotkov in še ne kaže znakov upehanja. A pozor, bitcoin je že doživel nekaj hudih nihajev in daljših negativnih trendov.