Bitcoin brez razvejitve, SegWit2x odložen

Matej Huš

8. nov 2017 ob 22:50:50

Mike Belshe, ki je vodil projekt SegWit2x, je sporočil, da za 16. november (natančneje za blok 494.784) predvidene razvejitve (fork) bitcoina ne bo. Tedaj bi se moral začeti uporabljati Segwit2x, ki bi omogočil uporabo 2 MB velikih blokov, kar bi rešilo problem dolgega potrjevanja transakcij in zasičenja prenosnih kapacitet omrežja. Toda skupnost ni uspela najti konsenza za prehod na Segwit2x, zato je grozil precej grd razkol (fork) na dve verziji, kar bi lahko ogrozilo zaupanje v bitcoin.

Ali bi vlagatelji res izgubili zaupanje, je težko reči, saj razcep na Bitcoin Cash avgusta ni prav nič omajal zaupanja. SegWit je sicer že začel delovati in je v skupnosti dobro sprejet, niso pa uspeli doseči konsenza glede povečanja blokov na 2 MB. Če bi se brez širšega konsenza odločili, da nekateri rudarji prestopijo na to stran, bi efektivno dobili dve verigi in s tem dve valuti, ki bi si do trenutka razvejitve delili pot, potem pa bi šli vsaka zase. Vsak lastnik bitcoinov bi hkrati postal še lastnik enake količine nove valute (podobno je bilo z Bitcoin Cash), če bi imel seveda nadzor nad svojimi kovanci (torej ne bi imel deponiranih v raznih internetnih denarnicah). Kaj bi se zgodilo potem, ni mogoče napovedati.

Sedaj pa je jasno, da se ne bo zgodilo nič. Bitcoin bo še nekaj časa šepal s trenutno velikostjo blokov, ko pa bo problem resnično žgoč, se bo rešitev zagotovo našla. Nasprotniki SegWit2x so novico sprejeli z navdušenjem, medtem ko drugi opozarjajo, da gre le za odlaganje problema.