Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Matej Huš

21. mar 2017 ob 07:35:53

Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato tudi plačajo večino davkov. Toda še več davkov Apple ne plača nikjer. Vseeno pa se situacija nekoliko popravlja, saj sta recimo Velika Britanija in Avstralija že uvedli posebne dajatve na dobiček, ki ga podjetja prek povezanih podjetij umikajo v davčne oaze. Tudi Irska počasi omejuje izkoriščanje svoje zakonodaje za popolno izmikanje davkom, saj je zakonodaja svoj čas omogočala, da podjetja na Irskem niso bila tamkajšnji davčni zavezanci.

Medtem pa se Apple spopada tudi z obtožbami, da izkorišča svoje zaposlene. Doslej smo vedeli le za kršitve delovnopravne zakonodaje pri Applovih dobaviteljih in podizvajalcih, nad čemer se je Apple uradno zgražal in obljubljal temeljitejši nadzor. Sedaj pa je Daniela Kickl iz Avstrije objavila knjigo, v kateri opisuje triletno delo v Applovem centru za telefonsko pomoč v irskem Corku. Razmere seveda niso tako katastrofalne kot na Kitajskem, a so delovni pogoji vseeno vse prej kakor prijetni, tako da so tudi na Irskem imeli primere izgorelosti in samomore.