IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Matej Huš

2. mar 2017 ob 08:30:01

Klasično sporočilo, ki ga prejmemo z naslovnikovega službenega elektronskega naslova, kadar je na dopustu (tako imenovan out-of-office email), je po mnenju ameriškega patentnega urada nova in zaščita vredna iznajdba. Tako si lahko predstavljamo dejstvo, da je bil patent za to funkcionalnost podeljen IBM-u -- 17. januarja letos. IBM je patentno prijavo, ki je postala patent 9547842, vložil leta 2010.

Zanimivo ni samo dejstvo, da gre za trivialno iznajdbo, katere izum in izvedba ne terjata več kot petih minut programiranja, temveč da je obstajala več desetletij pred IBM-ovim patentom. IBM sicer v patentu trdi, da je novost ta, da sistem pošiljatelje obvesti že nekaj dni pred nastopom odsotnosti, a to je trivialna sprememba. Celotna zgodba je v resnici zelo poučna, saj prikazuje vse težave in napake trenutnega patentnega sistema. Tekom postopka se ni preverjalo, ali je iznajdba sploh patentabilna (primer Alice vs. CLS Bank), hkrati pa patentni urad ni preveril predhodnih implementacij ideje (prior art). Izkazalo se je, da so iskali zgolj po bazi patentov, nihče pa ni preveril, da takšna funkcionalnost seveda že obstaja, pa čeprav ni patentirana. Rezultat je bizaren patent.

IBM je sporočil, da patenta ne bo uveljavljal. Včeraj so obvestili patentni urad, da se odpovedujejo vsem pravicam iz patenta, torej da ga poklanjajo javnosti. A v resnici sploh ne bi smeli imeti ničesar pokloniti.