Kimu Dotcomu se obeta izročitev v ZDA

Matej Huš

20. feb 2017 ob 21:51:43

Enemu najbolj znanih internetnih piratov Kimu Dotcomu se obeta izročitev v ZDA, saj je novozelandsko višje sodišče potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča iz leta 2015, da se Dotcom in trije soobtoženi lahko izročijo ZDA. Sodišče je sicer pritrdilo Dotcomovim navedbam, da izročitev ni mogoča zgolj zaradi kršitev avtorskega prava. Sodišče je zapisalo, da v Novi Zelandiji "spletno razpečevanje avtorsko zaščitenih del ni kaznivo dejanje", zato zaradi te obtožbe Dotcom in trije pajdaši ne morejo biti izročeni. Toda to ni edina obtožba, ki so si jo nakopali, ZDA pa so izročitev zahtevale že leta 2012.

Sodišče je namreč ocenilo, da se četverica vseeno lahko izroči, ker jo obtožujejo tudi izsiljevanja, pranja denarja in organiziranja kriminalne združbe. Dotcom je namreč nemški državljan, ki ima na Novi Zelandiji le dovoljenje za bivanje na podlagi svojega premoženja, zato ga Nova Zelandija v skladu z dogovorom z ZDA mora izročiti. Seveda bodo vsem štirim po morebitni izročitvi v ZDA potem sodili za celoten nabor kaznivih dejanj v skladu z ameriško zakonodajo. Sodišče ni presojalo, ali so obtoženi krivi, temveč zgolj, ali naj se jih izroči v ZDA, kjer jim bodo pošteno sodili.

Dotcomovi odvetniki so že izrazili zadovoljstvo nad ugotovijo, da Dotcom ni kriv kršitev novozelandske zakonodaje o avtorskih pravicah. Manj navdušeni so nad dejstvom, da mu to nič ne pomaga, saj bo moral vseeno v ZDA. Vseeno zgodba še dolgo ne bo končana, saj so že napovedali pritožbo na prizivno sodišče, na koncu pa jim ostaja tudi vrhovno sodišče. Spomnimo, da je bil Dotcom ustanovitelj ene najbolj razvpitih spletnih strani Megaupload, kamor so uporabniki nalagali datoteke za deljenje. Obratovala je do leta 2012, in sicer je bila locirana v Hongkongu. V začetku leta 2012 so stran zaprli in aretirali večino upravljavcev.