Obsojena še dva ključna človeka Megauploada

Jurij Kristan

18. jun 2023 ob 17:33:38

Dolgotrajen sodni proces proti upravnikom spletne strani za gostovanje datotek Megaupload je naposled postregel še z dvema sodbama, saj so na Novi Zelandiji na nekajletni zaporni kazni obsodili programerja Mathiasa Ortmanna in Brama van der Kolka. Kim Dotcom se medtem še vedno bori proti izročitvi ZDA.

Megaupload je bila ena prvih modernih spletnih strani za hrambo in deljenje datotek, brez dvoma pa najbolj razvpita. Zaradi deljenja avtorsko zaščitenih vsebin so se je organi pregona lotili že pred časom in ni nič presenetljivo, če je kateri od bralcev na vse skupaj že malo pozabil. FBI je stran namreč zaprl januarja 2012, pri čemer je bila aretirana tudi večina vodilnih članov ekipe. Toda verjetno si takrat nihče ni predstavljal, da se bo sodna epopeja vila več kot desetletje. Doslej se je zaključila le peščica primerov, kot je bila leta 2015 obsodba Andrusa Nomma - ker je bil ta v ZDA. Preostali so se namreč nahajali na Novi Zelandiji in se na vse kriplje upirali izročitvi v ZDA, kjer zanje zahtevajo visoke zaporne kazni. Proces je doslej že šel skozi kopico pritožb in zavrnitev vseh vrst in teče že tako dolgo, da je nekdanji tržni direktor Finn Batato vmes lani umrl za rakom.

Toda sodni mlini vendarle meljejo in so po končnem padcu prošenj za prestajanje kazni v priporu izvrgli sodbi za Mathiasa Ortmanna in Brama van der Kolka. Možakarja sta bila CTO in pa vodilni programer v podjetju, končna odločitev pa je tudi posledica sporazuma, ki sta ga sklenila s preiskovalci. Okvirno jima je namreč pretilo po deset let zaporne kazni, toda s priznanjem krivde in sodelovanjem s preiskovalci sta izposlovala dve leti in sedem mesecev (Ortmann) ter dve leti in šest mesecev (van der Kolk) zapora. Sodišče je prav tako upoštevalo, da sta oba tudi v vrhu podjetja Mega, ki nadaljuje dejavnost Megauploada, toda tokrat vestno v pravnih okvirih. Zanimivo je, da je sodišče ubralo smer, po kateri je dvojico obsodilo za prevaro - da sta uporabnikom strani Megaupload avtorsko zaščitene vsebine ponujala prikrito - in ne za same kršitve avtorskih pravic, saj bi šlo tam spodaj to težje skozi.

Ostaja pa še glavno vprašanje usode Kima Dotcoma, razvpitega vodje Megauploada, ki na sodbo še čaka na Novi Zelandiji, kjer je njegov poglaviten hobi sicer širjenje raznih teorij zarote. V komentarju na Twitterju sicer pravi, da Ortmannu in van der Kolku ne zameri, da sta se pogodila s preiskovalci, saj da "sta šla skozi pekel"; obenem obljublja, da se ne namerava predati.