Firefox OS je mrtev

Matej Huš

3. feb 2017 ob 22:02:07

Mozilla je že pred dobrim letom obupala nad telefoni s Firefoxom OS in projekt v celoti preusmerila na pametne, v internet povezane naprave. Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je tedaj jel zatrjevati, da to pomeni zatona Firefoxa OS. Dobro leto pozneje Mozilla ukinja enoto za Firefox OS, Jaaksi pa si bo s petdesetimi drugimi zaposlenimi v tej enoti moral poiskati novo službo.

Mozilla je včeraj potrdila, da so enoto ukinili. Firefox OS pač nikoli ni zares zaživel. Da na telefonih nima prihodnosti, smo videli že zelo kmalu, na pametnih napravah pa je največji uspeh predstavljala uvrstitev v nekatere Panasonicove televizorje. Drugih smelih načrtov, kot sta bila usmerjevalnik Firefox Hub in tipkovnica Firefox Pi, pa nismo zares dočakali.

Tako glavni Mozillin izdelek še vedno ostaja brskalnik, kjer pa tudi ne gre vse gladko. Čeprav Mozilli dolgujemo priklon za zrušitev Microsoftovega primata z Internet Explorerjem, jo je v zadnjih letih Googlov Chrome v celoti povozil. Mozilla sedaj novo priložnost išče v razvoju in raziskavah prihajajočih tehnologij (emerging technologies) za internet stvari (IoT).