Mozilla obupala nad telefoni s Firefox OS

Matej Huš

9. dec 2015 ob 18:12:07

Dobri dve leti po prihodu prvih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS, ki ga je razvijala in podpirala Mozilla, se slednja poslavlja s tega trga. Razumljivo, a do neke mere vendarle presenetljivo - še minuli mesec so izdali verzijo za razvijalce - odločitev so razkrili včeraj na konferenci Mozlando. Podpredsednik Ari Jaaksi, zadolžen za področje povezanih naprav, je v izjavi za javnost zapisal, da s Firefox OS niso uspeli ponuditi najboljše možne uporabniške izkušnje, zato bodo nehali ponujati telefone s tem sistemom. Ne pomeni pa to zatona Firefox OS.

Firefox OS se na pametnih telefonih ni nikoli zares prijel, saj je bila konkurenca od samega začetka premočna. Telefoni s Firefox OS so bili namenjeni predvsem kupcem s plitvejšim žepom, zlasti v deželah v razvoju. Toda tudi to področje je Android, ki mu je Mozilla očitala zaprtost v primerjavi s Firefox OS, s pojavom poceni telefonov počasi prevzel. Androidni telefon za 100 dolarjev resda nima najboljše možne strojne opreme, a je z novo verzijo Androida v principu združljiv z vsemi aplikacijami za ta ekosistem. In OEM-i so trg dobesedno zasuli s poceni Androidi.

Mozilla je stavila na internetno orientiranost, saj je Firefox OS temeljil na ideji, da so vse aplikacije internetne, ki se le izvajajo lokalno, s čimer odpade potreba po nameščanju. Zamisel je mikavna, a ne preveč uporabna na trgih, ki jih poceni telefoni napadajo - tam je namreč tudi podatkovni prenos drag. Prav tako bi aplikacije za uporabo posebnih funkcij (denimo žiroskopov) še vedno potrebovale določeno optimizacijo za platformo in model, torej vse le ne bi bilo čisto avtomatično. In tako aplikacij ni in ni bilo.

Firefox OS vendarle ne bo dokončno umrl. Na drugih napravah, denimo pametnih televizorjih in IoT bo še živel. To ni edina večja sprememba, ki jo je Mozilla napovedala v zadnjem času. Spomnimo, da se želijo znebiti tudi Thunderbirda, ki da predstavlja coklo v razvoju. Medtem pa so izdali novo aplikacijo Focus za blokiranje oglasov na internetu. Mozilla je torej strnila vrste, se znebila neuporabnega in investirala v osnovno dejavnost.