Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet

Matej Huš

25. jan 2023 ob 07:56:26

Večina bele tehnike, ki se danes prodaja, je pametnih naprav, ki omogočajo priklop na internet. Proizvajalci računajo, da bodo uporabniki to možnost izkoristili, saj naj bi le tako od naprav dobili vse, kar ponujajo. A več kot polovica kupcev tega ne stori in naprave uporablja v "neumnem" načinu.

Interes proizvajalcev je seveda jasen. Od priključenih naprav imajo več, saj lahko pridobivanje telemetrične podatke o uporabi, jih na daljavo posodabljajo, včasih celo ponujajo reklame in ali naročniške storitve. Zato jih zelo jezi, da kupci tega ne storijo, če pa to že storijo, ob nadgradnjah in zamenjavah brezžičnih omrežij pogosto pozabijo na pametne naprave v kuhinji. Zato je manj kot polovica dejansko povezana v internet. LG je to številko potrdil, Whirpool pa je dejal, da je njihov rezultat nekoliko boljši.

Podjetja so začela sedaj poudarjati ta aspekt, ker krčijo stroške in iščejo nove prihodke v grozeči recesiji. Povpraševanje upada, surovine in energenti pa se dražijo. V internet povezane naprave v povprečju prinesejo več prihodkov kot nepovezane, predvsem pa več podatkov. LG je na primer dejal, da se prenosa podatkov povezanih naprav sploh ne da izključiti, a da so podatki anonimizirani.

Uporabnikom v resnici težko karkoli zamerimo. Velika večina ne potrebuje hladilnika ali pralnega stroja, ki bi bil povezan v internet. Glavni razlog za nepovezovanje v internet morda sploh ni strah pred curljanjem osebnim podatkov, temveč preprosto dejstvo, da se s tem nihče ne ukvarja, dokler v tem ne vidi uporabne vrednosti. Morda bo največja ovira pri internetu stvari (IoT) kar človeška lenoba in ne pomisleki glede zasebnosti.