Prispeli prvi televizorji s Firefox OS

Matej Huš

19. maj 2015 ob 08:02:06

Na lanskem CES-u sta Mozilla in Panasonic napovedala pametne televizorje, ki jih bo poganjal operacijski sistem Firefox OS. Poldrugo leto pozneje so napovedi postale resničnost, prvi primerki pa so že na prodaj v Evropi; gre za Panasonicovo linijo Viera, ki jo sestavlja šest modelov CR850, CR730, CX800, CX750, CX700 in CX680. Večji, 50-palčni CX700 stane okrog tisoč evrov, 40-palčni CX680 pa 800 evrov. Vsi modeli ne bodo na voljo v vseh državah, prav tako ne bodo vsi dostopni takoj.

Pametni televizorji s Firefox OS podpirajo spletne aplikacije (recimo Netflix, Hulu in YouTubu imajo nativne aplikacije, saj je Mozilla razdelila API-je), HTML5 ter sodelovanje z drugimi (pametnimi) napravami.

Firefox OS obstaja že od leta 2012, a ga na telefonih še nismo prav dobro spoznali. Razlog je tudi omejenost teh telefonov na regije z nižjimi dohodki, medtem ko bodo v razviti svet v glavnem prispeli šele prihodnje leto. Ena izmed izjem je recimo ZTE Open, ki je dostopen v Španiji. Mozilla torej upa, da bo uspela s Firefox OS na televizorji ljudi dovolj navdušiti, da morda posežejo tudi po istokrvnem telefonu. A konkurenca je tudi na trgu televizorjev sila huda, saj se bodo tam udarili še Apple, Google (Android), Samsung (Tizen) in LG (WebOS), jasnega zmagovalca pa še ni.