Volkswagen bo prevara v ZDA stala še dodatno milijardo dolarjev

Matej Huš

21. dec 2016 ob 17:02:58

Volkswagen se je v ZDA poravnal še z lastniki vozil s trilitrskimi dizelskimi motorji, ki vsebujejo sporno programsko opremo za goljufanje pri izpustih škodljivih dušikovih oksidov. Oktobra je bila potrjena poravnava z lastniki pol milijona avtomobilov z dvolitrskimi motorji, ki je Volkswagen stala skoraj 15 milijard dolarjev, če vštejemo še zvezne kazni. Za 80.000 vozil s trilitrskimi motorji pa bo moral Volkswagen v žep seči še po dodatno milijardo dolarjev.

V poravnavi se je Volkswagen sporazumel, da bo 20.000 starejših vozil znamk Audi in VW odkupil, ker bi bilo popravilo neekonomično. Preostanek, torej okrog 60.000 novejših vozil, naj bi Volkswagen popravil s programskim popravkom. Vsi lastniki vozil bodo dobili tudi odškodnino. Poleg tega bo Volkswagen agenciji za zaščito okolja (EPA) plačal dodatnih 225 milijonov dolarjev zaradi onesnaženja, ki so ga povzročili neustrezni 3-litrski motorji. Skupno so tako stroški v ZDA narasli na 17,5 milijarde dolarjev, a to še ni končni znesek. Še vedno tečejo kazenski postopki, ki jih je sprožilo pravosodno ministrstvo, in tožbe posameznih zveznih držav. Prav tako je nekaj lastnikovo odstopilo od skupnega iskanja poravnave in bodo Volkswagen tožili posamič.

Minuli teden se je Volkswagen poravnal tudi s kanadskimi organi. Za 105.000 neustreznih vozil bo plačal 2,1 milijarde kanadskih dolarjev (1,6 milijarde ameriških dolarjev).

V Evropi je za zdaj Volkswagen ponudil zgolj predelavo spornih vozil, ni pa govora o kakšnem odkupu ali odškodnini. Zaradi zakonodaje bi moral vsak tožiti sam.