Volkswagen bo zaradi prevare odštel še 4,3 milijarde dolarjev

Matej Huš

11. jan 2017 ob 19:24:02

Znesek, ki ga bo moral Volkswagen plačati v ZDA zaradi goljufanja pri emisijah škodljivih dušikovih oksidov v svojih dizelskih motorjih, bo poskočil še za 4,3 milijarde dolarjev. Za toliko se je Volkswagen poravnal s tožilstvom v kazenskem postopku, ki so ga zaradi prevare vodili proti podjetju. Dogovor mora potrditi še Volkswagnov upravni odbor, kar se bo najverjetneje zgodilo še ta teden, saj je vsem v interesu, da se zadeva zaključi pred 20. januarjem, ko bo v ZDA prisegla nova administracija.

Volkswagen priznava kršitve okoljevarstvene zakonodaje (Clean Air Act), prevare, kršitve carinske zakonodaje in oviranja uradnih postopkov. Zato bo plačal 4,3 milijarde dolarjev globe, s čimer bo poravnal svoje obveznosti do zvezne vlade v kazenskem in civilnem postopku. Spomnimo, da se je Volkswagen že obvezal plačati 17,5 milijarde dolarjev za odkup neustreznih vozil, za odškodnine kupcem in v različne programe za varovanje okolja. Večina tega zneska odpade na vozila z dvolitrskim motorjem, konec leta pa so dorekli še usodo 80.000 avtomobilov s trilitrskimi motorji. Volkswagen je eno redkih podjetij, ki je priznalo nezakonitosti; velika večina poravnav doslej namreč ni vključevala priznanja, da so podjetja počela kaj nezakonitega. Poleg globe se je Volkswagen sporazumel, da bo okrepil notranji nadzor, in pristal na neodvisni zunanji nadzor.

S tem težav za Volkswagen še ni konec. V nedeljo so v ZDA aretirali Oliverja Schmidta, ki je bil v Volkswagnu ZDA vodja enote za skladnost. Na floridskem letališču so ga na poti v Nemčijo aretirali, ker je v povezavi s škandalom obtožen prevare, saj obstoja programa za prilagajanje emisij ni razkril. To ni osamljen primer, saj je James Robert Liang iz Volkswagna že septembra priznal krivdo v podobnem postopku. Volkswagen še vedno čakajo preiskave in sodni postopki posameznih zveznih držav. Trenutno preiskave tečejo v 42 zveznih državah, Washingtonu in Portoriku. Neodvisno od dogajanja čez Lužo primer preiskuje tudi Nemčija.