EU se bliža koncu mobilnega gostovanja

Matej Huš

2. feb 2017 ob 17:08:43

V Bruslju so dorekli še veleprodajne cene za mobilno gostovanje, ki so bile še zadnja neznanka v nadvse uspešnem projektu Evropske komisije Gostuj kakor doma, s katerim so korenito znižali stroške gostovanja. Pri gostovanju pri tujih operaterjih bo minuta klica stala največ 3,2 centa, SMS-sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala postopno, in sicer letos 15. junija na 7,7 evra za gigabajt, potem pa ob začetku vsakega leta na 6,0, 4,5, 3,5, 3,0 in 1. januarja 2022 končno na 2,5 evra na gigabajt. To so cene, ki si jih bodo med seboj plačevali operaterji.

Zakaj so te cene pomembne za končne uporabnike, če zanje od 15. junija letos ne bo več gostovanja? Ker se s tem zagotavlja vzdržnost gostovanja, saj bi v nasprotnem primeru operaterji lahko gostujočim operaterjem zaračunavali visoke veleprodajne cene, ki jih operaterji ne bi smeli prevaliti na končnega uporabnika. Brez kapice na veleprodajne cene bi operaterji navili domače cene, da bi nadoknadili izgubo, ki bi jo imeli zaradi gostovanja. Spomnimo, da od 15. junija letos cene v tujini ne bodo smele biti višje kakor doma. Toda to bo veljalo za razumno uporabo, torej ko bo uporabnik dejansko gostoval. Če pa bi kupili romunsko SIM-kartico in jo stalno uporabljali v Sloveniji, ne bi šlo za gostovanje, temveč izigravanje trga, zato imajo operaterji v tem primeru pravico zaračunati kazenski pribitek. Ta pa ne bo večji od veleprodajnih cen, zato se te pomembne.

Naslednji pregled veleprodajnega trga bo EU opravila leta 2019, ko lahko pričakujemo dodatne omejitve. Dogovor morajo potrditi še Evropski parlament in države članice, kjer večjih težav ni pričakovati.

Ne smemo pa pozabiti še na nekaj pasti. EU je velika, ne obsega pa celega kontinenta. Gostovanje v Švici ali v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, če omenimo najpogostejše destinacije, je še vedno hudo zasoljeno. Druga past pa so klici v tuja omrežja. Na Simobilu stane klic s slovensko številko iz Švedske domov 0,06 evra na minuto, klic iz Slovenije na švedsko številko pa 0,49 evra na minuto!