Visoki stroški za klice v tujino ostajajo tudi po letu 2024

Matej Huš

7. feb 2024 ob 07:05:18

Ena izmed večjih lukenj v evropski regulaciji cene telekomunikacij med državami članicami bo ostala tudi v prihodnosti. Čeprav so stroški gostovanja odpravljeni že od junija 2017, še vedno drago plačujemo klice in sporočila iz domačega omrežja v tuja omrežja (torej ko ne gostujemo). Od 15. maja 2019 velja zgolj omejitev, da cena ne sme preseči 0,19 evra na minuto pogovora, cena sporočila pa 0,06 evra brez davka. To je še vedno bistveno več od stroškov, ki jih imajo operaterji, ocenjujejo evropske potrošniške organizacije.

A sprememb ne bo. Trenutna regulacija se izteče maja letos, Evropska unija pa jo bo zgolj podaljšala. Čeprav smo potihoma pričakovali, da se bodo sčasoma tudi ti stroški raztopili v sistemu enotnega trga, podobno kot se je zgodilo z gostovanjem, se to še ne bo zgodilo. Tega ne bo spremenil niti novi akt o gigabitni infrastrukturi (GIA), ki bo nadomestil direktivo 2014/61/EU o zniževanju cen širokopasovnih povezav in o vsebini katerega sta se Svet in Parlament načelno dogovorila.

EU želi s sprejemom GIA uresničiti strateške cilje o povezanosti kontinenta. Znižati želijo visoke stroške povezljivosti, pospešiti razvoj, zagotoviti harmonizacijo storitev in dostop do fizične infrastrukture.